LERAKÁSI ÚTMUTATÓ – VINYLPADLÓ KLIKKES 400/800

Lerakási útmutató:  400/800 klikkes VINYLPADLÓ (DESIGNline Connect)

 • Előkészület

A beépítés előtt győződjön meg a szállított termék hibátlanságáról. Már szabott vagy beépített, lerakott padlóburkolattal kapcsolatos reklamáció kizárt. Alapvetően szállításonként gyártási tétel szerint megegyező árut garantálunk.

A Wineo DESIGNline Connect vinylburkolat beépítésére az elismert szakmai szabályok és a műszaki ismeretek jelenlegi állása szerint az Építési Munkákkal Kapcsolatos Rendeletek C része, EN 18356/2012 számú szabvány a padlóburkolási munkákról és az EN 18202 számú szabvány a tűrésekről a magasépítésben vonatkozik.

Támpontok:

 1. nagyobb síktól való eltérések (max. eltérés 3 mm/m)
 2. repedések a fogadó aljzatban (ki kell javítani mindenképp!)
 3. nem kellően száraz fogadó aljzat (max. 2 CM%)
 4. nem kellően szilárd fogadó aljzat, túl porózus, túl érdes felületű fogadó aljzat
 5. a fogadó aljzat felületének szennyezettsége (olaj, viasz, lakk, festék, stb. letakarítani)
 6. a fogadó aljzat magassági szintjének viszonya a csatlakozó épületelem magassági szintjéhez (magasság- ill. szintkülönbségek)
 7. a fogadó aljzat nem megfelelő hőmérséklete
 8. nem megfelelő terem- vagy szobaklíma
 9. padlófűtés esetén hiányzó felfűtési jegyzőkönyv
 10. hiányzó szerkezeti dilatációs csík
 11. padlófűtés esetén a mérési pontok jelzésének hiánya

A fogadó aljzat egyenetlenségeinek javítása önterülő aljzatkiegyenlítő beépítésével történhet, figyelembe véve a megfelelő rétegvastagságot. Padlófűtés esetén az EN 18365-ös szabvány mellett kérjük, hogy tartsa be az EN 1264-2 számú szabvány előírásait is. Padlófűtés esetén a padlóburkolat hőmérséklete nem haladhatja meg a 27 Celsius fok értéket.

Akklimatizáljuk a padlót. A bontatlan csomagokat lerakás előtt kb. 24 órán keresztül kell tárolni a burkolandó helyiségben fektetve. A szoba hőmérsékletének minimum 180C-nak, a relatív páratartalomnak 40-65 %-nak, a fogadó aljzat hőmérsékletének minimum 150C-nak, maximum 250C-nak kell lennie.

 • Szükséges

Silent COMFORT alátétlemez alkalmazása

Javasoljuk, hogy alátétlemezként Wineo silent COMFORT típust építsen be a klikkes vinylpadló alá. A silentCOMFORT alátétlemez a következő előnyöket biztosítja

 1. kis mértékű, pontszerű felületi egyenetlenségek áthidalása
 2. lépés- és kopogászaj optimalizálása
 3. a burkolaton történő járás komfortjának növelése

Silent COMFORT alátétlemez alkalmazása az alábbi esetekben kötelező

 1. laminált padlóra, vagy parkettára történő burkoláskor
 2. sík kőburkolatra, márványra, stb. történő burkoláskor
 3. csempeburkolatra történő burkoláskor (5 mm-nél keskenyebb, 2 mm-nél nem mélyebb fuga)
 4. sík esztrich, vagy javított esztrich ill. betonaljzatra történő burkoláskor
 5. egyéb fogadó aljzat esetén ki kell kérni a gyártó szakvéleményét

Textil burkolatokat alapvetően el kell távolítani!

Nem megfelelő alátétlemez alkalmazása esetén keletkező károkért felelősséget nem vállalunk.

Klikkes vinylpadló fektetéséhez szükséges szerszámok: trapézkés, mérőszalag, gumikalapács puha fejjel, ékek, ceruza, párhuzamvonalzó

 • Hasznos

A padló lerakását általában a fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg. Az optimális megjelenés elérése érdekében a panelsorok közti átfedés minimum 30 cm legyen.

Mindig balról jobbra haladva dolgozzon, a panelek csapja a fal felé nézzen. Keskeny, hosszú szobák, folyosók burkolásánál a paneleket hosszirányban fektesse le, mert így a felület sokkal szilárdabb lesz, mintha keresztbe burkolná a folyosót. Megfelelő ékek vagy távtartók segítségével minden rögzített épületelem (falak, csövek, oszlopok, ajtótokok stb.) tekintetében 5 mm széles működési légrést (dilatációt) alakítson ki. Ezt az 5 mm széles légrést alapvetően semmivel sem szabad kitölteni, még szilikonnal sem.

Helyezze az első panelt a csapjával a fal felé, illessze hozzá a rövid oldal mentén pontosan a következő panelt és a gumikalapáccsal lágy ütéseket mérve az illesztésre, zárja össze a paneleket.

A következő sort az előző sor minimum 30 cm hosszú maradékával kezdje. Kb. 30 fokos szögben klikkelje össze a hosszú oldalakat úgy, hogy a rövid oldali illesztések pontosan illeszkedjenek egymással, a rövid oldali illesztéseket a fent leírt módon zárja össze. Ez a technika folytatandó az összes hátralévő sor tekintetében. A záró panelsor szélessége ne legyen kisebb egy fél panelszélességnél. Mielőtt a fektetést megkezdi, mérje és számolja ki az utolsó sor szélességét. Ha szükséges vágjon le a kezdősor szélességéből annak érdekében, hogy a befejező sor szélessége megfelelő legyen.

150 m2 nagyságú felületig a burkolat egyben fektethető úgy, hogy a működési légrést (dilatációt) minden rögzített épületelemnél 10 mm szélességre kell növelni és a felület a panelszélesség irányában nem haladhatja meg a 12,5 m-t. Összetett geometriájú felületeket megfelelő profillal egymástól el kell választani. Szegélylécek, profilok, csőrózsák szerelésénél ügyelni kell arra, hogy ezek a takaróelemek ne legyenek a vinylburkolathoz rögzítve.

Kivételes esetek

 1. Téli kerteknél vagy hasonlóan nagy felületű üvegezésekkel rendelkező helyiségekben az esetleges nagymértékű méretváltozás miatt kritikus lehet a vinylpadló beépítése. Minden ilyen esetben a gyártó véleményét kell kikérni a burkolhatóságot illetően.
 2. Nedves helyiségekben, ahol a helyiség mérete nem haladja meg a 10 m2-t, pl. fürdő, konyha, a működési légrés szilikonnal kitöltendő, annak érdekében, hogy az esetlegesen kiömlő víz ne tudjon a burkolat alá szivárogni. Nagyobb nedves helyiségekben a gyártó által forgalmazott szigetelő szegély és a szilikonmassza együttes használata szükséges.
 3. Anyagváltozás és károk megelőzése céljából nagy mennyiségű napfénynek kitett helyeken mindenképpen 10 mm széles működési légrést kell alkalmazni és gondoskodni kell megfelelő árnyékolásról.
 4. Kaucsuk bázisú színes görgők és kerekek (autógumi, szállító eszközök görgői, stb.) közvetlen kontaktus esetén irreverzibilis színváltozásokat okozhatnak a vinylpadló felületén.
 5. Tartósan telepített statikus terhek (nehéz tárgyak) helyeit a felülettől szét kell dilatálni.

A szegélylécek a dilatációt elfedik.

A szegélylécek rögzítése ragasztással, vagy clips (felfogató kapocs) segítségével történik. A kapcsokat kb. 50 cm távolságban a falra dübelezzük, majd a lécet egyszerűen rápattintjuk. A clips illesztésnek köszönhetően a lécet többször is probléma és sérülés nélkül a falra szerelhetjük és leszerelhetjük (pl. a fal tapétázása vagy festése alkalmával).

A szegélyléceket a külső, belső sarkoknál 45 ° – ban gérbe vágjuk, vagy sarokelemekkel oldjuk meg. Szükség esetén kaphatóak jobb-, bal oldali szegélyléc végzárók.

VI.) Padlófűtés

Mindegyik vinylpadló alkalmazható vizes rendszerű padlófűtés esetén.

Az aljzattal kapcsolatban több dolog is van, amire fontos figyelni: nedvességvizsgálatot, valamint egy jegyzőkönyv szerinti felfűtési vizsgálatot (5 fokonként) szükséges végezni. A padlófűtést a munkálatok előtt ki kell kapcsolni, és a padlónak is normál szobahőmérsékletűnek kell lennie.

Padlófűtés esetén a betonaljzat nedvességtartalma kevesebb, mint 1,8 %-os.

A padlófűtés hőmérséklete nem lehet magasabb 27 0C-nál.

Bemenő legmagasabb vízhőmérséklet: 50 °C.

Újdonság

Elérhetőek új FN akusztikus falpanel termékeink

Az FN Acustico falpanelek esetében a design és a funkció harmóniában vannak. Minden helyiség számára kivételesen szép designelemet nyújtanak.