LERAKÁSI ÚTMUTATÓ – Szalagparketta

Lerakási útmutató: Szalagparketta

I.) Előkészület

Akklimatizáljuk a parkettát. A bontatlan csomagokat lerakás előtt kb. 48 órán keresztül kell tárolni a burkolandó helyiségben. A szoba hőmérsékletének minimum 18-22 °C-nak, a maximális páratartalomnak pedig 40-60 %-nak kell lennie.

A kicsomagolást követően minden egyes panelt ellenőrizni kell! Az elválogatás nélkül fektetett padlófelület bármely, nem rejtett hibájáért nem vállalunk garanciát!

Ha a kicsomagolás során kiderül, hogy a csomagban több sérült darab van, kompletten, csomaggal együtt kell azt visszahozni.

II.) Hasznos

A parkettázást általában a fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg. Amennyiben az adott helyiség hosszában 10 m-t, szélességében 8 m-t meghaladja, úgy dilatációt kell beiktatni.

III.) Szükséges

A szalagparkettát úsztatva kell lefektetni, (lehet ragasztni is). Nem érintkezhet a fallal, ajtókerettel, küszöbbel, beépített szekrénnyel, fűtéscsövekkel, oszlopokkal, egyéb burkolatokkal stb., hanem 15 mm hézagot/dilatációt kell hagyni.

A szalagparketta lefektetéséhez a szükséges eszközök: kézi vagy gépi fűrész
ékek (a diletációs hézag tartásához)
ütőfa
behúzó vas
kalapács

IV.) Aljzat, alátétek

A szalagparketta többféle aljzatra – mint például beton, PVC, faparketta, kerámia – is le lehet fektetni. (A szőnyegpadló egészségügyi okok miatt nem ajánlott.)

Gondoskodni kell arról, hogy a padlóalap tiszta, száraz (kevesebb, mint 2 %-os nedvességtartalom) és egyenletes (kevesebb, mint 2 mm/m° szintkülönbség) legyen. Amennyiben az aljzat egyenetlensége nem megfelelő, használjon aljzatkiegyenlítőt!

Bármilyen beton vagy kerámia padló esetén párazáró réteget kell alkalmazni. A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel és rögzítő szalaggal összeragasztva kell lehelyezni, a falra fel kell hajtani (kb. 4 cm).

Erre tesszük rá a polifoamot (3 mm vastag), vagy alátétlemezt (3mm vagy 5 mm vastag), amely hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Ezeket egymás mellé illesztve fektessük le.

Padlófűtés esetén speciális alátétet (2 mm vastag) helyezzünk le. LOC-1 parketta esetén az aljzathoz ragasztás szükséges.

V.) Lerakás

Kezdje el a lerakást az egyik sarokban balról jobbra haladva úgy. hogy a parketta csappal ellátott éle a fal felé nézzen. Az első panelt a 15 mm-es dilatációs hézag megtartásával kell letenni. A következő panelsoroknál ügyelni kell arra, hogy 50-60 cm-es eltolással (fontos a stabilitás miatt) illesszük a lamellákat egymáshoz. A levágott utolsó darabbal tudjuk kezdeni a következő sort (ha nem kisebb a levágott elem mint 30 – 40 cm) A második parkettát kb. 20 fokos szögben tartva illessze az első parketta végéhez, majd fektesse le. Mivel 4 oldali klikkes a szalagparketta, így egyszerű mozdulattal tudjuk összepattintani. Nyomja a padlódeszkát ferdén az előtte fekvő deszkához. Ütőfa segítségével könnyedén üsse a helyére a panelt, és egyidejűleg nyomja le. Nyomja a következő deszka rövidebb végét ferdén a deszka végéhez és fektesse le a helyére. Az ütőfa segítségével üssön a deszka hosszabbik oldalára és egyidejűleg nyomja le. Ügyelni kell arra, hogy a dilatációt a helyiség minden oldalán betartsuk és kiékeljük.

Az ajtóborítást egy lehelyezett parkettahulladékot felhasználva tudja pontos hosszra vágni: így a parketta alácsúsztatható lesz.

Általában 5% ráhagyással kell megvásárolni a szalagparkettát, mivel az utolsó sort hosszanti irányban le kell vágni, valamint az esetlegesen felmerülő egyéb leeső részeket (az adott helyiség tagoltságától függően) bele kell kalkulálni.

Miután az utolsó panelt is letettük, az ékeket el kell távolítani.

A szegélylécek a hézagot elfedik.

A szegélylécek rögzítése ragasztással, vagy clips (felfogató kapocs) segítségével történik. A kapcsokat kb. 40 – 50 cm távolságban a falra dübelezzük, majd a lécet egyszerűen rápattintjuk. A clips illesztésnek köszönhetően a lécet többször is probléma és sérülés nélkül a falra szerelhetjük és leszerelhetjük (pl. a fal tapétázása vagy festése alkalmával).

A szegélyléceket a külső, belső sarkoknál 45 ° – ban gérbe vágjuk.

Küszöböknél, bejárati ajtóknál, teraszajtóknál, stb. szükséges a dilatációs hézagot elfedni. Ezt U alakú profillal tehetjük meg, amely küszöb-, záró-, illetve indítóprofilként használható.

A burkolatváltás két burkolat között azonos szint esetén T alakú profillal, vagy lencse alakú profillal történik.

Amennyiben két burkolat között szintkülönbség van, meg kell mérni, hogy hány mm a különbség és annak alapján kell a profilt megvásárolni.

A profilokat ragasztással vagy lefúrással lehet rögzíteni.

Padlófűtés esetén kerülni kell a lefúrható profilokat, mivel az aljzatban futó csövek sérülhetnek.

A lépcsőket is lehet burkolni szalagparkettával. Az éleknél lépcsőélvédő profilt használunk.

Parkettázás után a burkolat azonnal használatba vehető!

VI.) Padlófűtés

Nem mindegyik szalagparketta alkalmazható padlófűtés esetén.

Kivételek: bükk, juhar, gőzölt akác, cser, wenge, jatoba LOC-1

Ok: ezen fafajok nagyobb mértékben tágulnak ki és zsugorodnak össze, mint a más fafajtából készült parketták. A padlófűtés a fa nagyobb kiszáradását okozza, ami növeli a zsugorodást. A panelek között repedések megjelenése és a deszkák enyhe homorodása várható.

A többi fafajt lehet padlófűtésre rakni!

Az aljzattal kapcsolatban több dolog is van, amire fontos figyelni: nedvességvizsgálatot, valamint egy jegyzőkönyv szerinti felfűtési vizsgálatot (5 fokonként) szükséges végezni. A szalagparketta padlófűtés felett történő fektetése esetén először párazáró fóliát, majd speciális, padlófűtéshez kifejlesztett alátétet kell kiteríteni. Dielen (1-lamellás) parketta esetén az aljzathoz ragasztás szükséges. A padlófűtést a munkálatok előtt ki kell kapcsolni, és a parkettának is normál szobahőmérsékletnek kell lennie.

Padlófűtés esetén a betonaljzat nedvességtartalma kevesebb, mint 1,8 %-os.

A padlófűtés hőmérséklete nem lehet magasabb 27 °C-nál.

Bemenő legmagasabb vízhőmérséklet: 50 °C.

A szalagparketta lefektetése után vissza lehet kapcsolni a padlófűtést. Az első héten ne legyen a hőmérséklet 16-20 °C-nál magasabb, a következő héten pedig már a fent leírtaknak megfelelően lehet fűteni.