LERAKÁSI ÚTMUTATÓ – SVÉDPADLÓ

Lerakási útmutató: Svédpadló

I.) Tárolás

A svédpadló természetes fa alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait.
Termékünk nedvességtartalma egy teljesen száraz lakószoba – a benne lakók egészségéhez is szükséges – klimatikus viszonyaihoz van beállítva, ezért felhívjuk a Kedves Vásárló figyelmét, hogy a svédpadló, mint minden fa padló, csak ellenőrzött, megfelelően száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a svédpadlót olyan helyiségben tároljuk, amelynek klímája (hőmérséklet és páratartalom) azonos a lerakni kívánt helyiség majdani, lakott körülmények közötti klímájával.

Tartsa a szobát, a svédpadlót és a ragasztót a lerakás előtt legalább 48 órán keresztül, a lerakás után pedig már véglegesen, optimális szobahőmérsékleten (kb. 20 – 22 °C és 45 – 55 % páratartalom). A lerakásig a parkettát bontatlan csomagolásban fektetve kell tárolni abban a helyiségben, ahol felhasználásra kerül.

II.) Aljzat, alátétek

Az aljzat száraz, szilárd, sík, repedésmentes és sima legyen. Az utolsó vizes munka után (aljzatbetonozás, vakolás) a megfelelő technológiai időt ki kell várni. El kell távolítani a viasz, olaj, festék, ragasztómaradékokat és más szennyeződéseket. A 2 m-en ± 2 mm-t meghaladó aljzat egyenetlenséget aljzatkiegyenlítővel kell egyenletessé tenni. Az aljzatkiegyenlítő kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, mert sok vizet vihetünk be vele az aljzatba, mivel a gyártók többnyire hidegburkolatok alá fejlesztették ki őket, ahol a nedvességtartalom szerepe nem jelentős, viszont a svédpadlónál meghatározó jelentőségű.
Fontos, hogy olyan aljzatkiegyenlítőt válasszunk, melyet a gyártó kifejezetten a svédpadló alá ajánl!
Ha nincs a csomagoláson feltüntetve, hogy alkalmas svédpadló alá, akkor a kiegyenlítő anyag hidegburkoláshoz készült, amit csak igen hosszú száradási idő után lehet burkolni svédpadlóval. Az aljzatkiegyenlítő alá alapozó használata ajánlatos. A svédpadló csak teljesen száraz – 2% alatti
nedvességtartalmú – aljzatra (lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra) fektethető.
Az aljzat nedvességét a lerakás előtt ellenőrizni kell, melyet tanácsos szakemberrel elvégeztetni.

III.) Fektetés

A fektetés megkezdése előtt a nem megfelelő minőségű aljzatot (pl.: porzó beton) le kell alapozni, ezzel biztosítjuk a ragasztó anyag és az aljzat közötti tapadást. A svédpadló fektetése a faltól, illetve minden beépített tárgytól körülbelül 15 mm-re kezdődjön, ezt célszerű ékeléssel biztosítani. Ragasztóanyagként a poliuretán ragasztót ajánljuk. A ragasztóanyag
szükséglet a svédpadló méretétől és aljzat minőségétől függően 1,0-1,5 kg/m2. A lerakást mindig horonnyal a fal felé kezdjük úgy, hogy a fektetési irány lehetőleg a beeső fény főirányát kövesse. A ragasztóanyagot a fektetendő teljes felületen, a ragasztóanyag gyártó cég által javasolt fogas lappal, vékony rétegben, egyenletesen vigyük fel az aljzatra, majd a svédpadlót csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy az összefüggő, zárt felületet alkosson. Az elhelyezett elemeket nem túl erősen, ütőfával megütögetjük, hogy az jól feküdjön a ragasztóanyagban. Melegvíz, vagy
gőzvezetéknél feltétlenül tartsuk be az előírt 15 mm-es fektetési távolságot! A leragasztás után a svédpadlót, az előírt ideig hagyjuk pihenni, amíg a ragasztó megköt, és a parketta igazodik a szoba mikroklímájához.

Parketta fektetése padlófűtésre (amennyiben alkalmas rá)

Új lakás építésénél, vagy felújításánál a parketta fektetése legyen az utolsó művelet, hogy ne sérüljön a parketta felülete.

Amennyiben a parketta padlófűtésre kerül, a fűtéscsöveket mindig egyenletesen, a teljes felületre kell fektetni, egymástól egyenlő távolságra. A csövek felett a beton vastagsága legalább 3 cm legyen, ami biztosítja az egyenletes hőelosztást.

Parketta fektetését padlófűtésre MINDIG végeztesse szakemberrel!!

A gyárilag felületkezelt parketta alá teljesen sima (aljzatkiegyenlített) betonfelület a szükséges.
Burkolás előtt szakemberrel feltétlenül ellenőriztetni kell a következő méréseket:

a helyiség relatív páratartalma legyen 45-55% között
a beton nedvességtartalma ne legyen több 1,8 CM2 %-nál

a beton felületi egyenetlensége: 2 méteren belül maximum 2 mm lehet
a lerakandó fapadló átlagos nedvességtartalma ne haladja meg a 9% + 2% -ot
A parkettát fűtött felületre csak azután szabad leragasztani, hogy a fűtőrendszer stabilan működik (a felfűtés és a visszahűtés szabályait betartva, ezt építési naplóban vagy jegyzőkönyvben rögzítve) és az aljzat felszíni hőmérséklete 20 °C körül van. Fontos, hogy a fűtés során a beton hőmérséklete maximum 29 °C fok lehet. Ezt követően – normál működés során – a parketta hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 – 27 ° C –ot és nem lehet 15 -17 °C alatt.

Mindig biztosítani kell, hogy a levegő relatív páratartalma 45-55% között legyen. A padlófűtésre ajánlott parketta vastagság maximum 15mm-ig javasolt.

A parkettát minden esetben poliuretán ragasztóval kell a kiegyenlített, száraz aljzatra ragasztani.

A ragasztó felvitele előtt az aljzatot meg kell tisztítani, hogy minden olyan anyagtól mentes legyen (port, zsírt, egyéb szennyeződés), mely a ragasztó tapadását akadályozza.

A felhasznált ragasztóanyag mennyiségének meghatározásánál mindig vegyük figyelembe a ragasztógyártó utasításait. A parketta elemeket a betonaljzathoz szükséges ragasztani. A felületkezelt parketták lerakása esetén gondosan kell eljárni, hogy a felső részre ne kerüljön ragasztó. Amennyiben ez bekövetkezne, a felszínt azonnal meg kell tisztítani. A padlóelemek lefektetésekor figyelni kell arra, hogy a parketta elemek ne érjenek a falhoz, oszlophoz, beépített szekrényhez, hidegburkolathoz stb.
Minimum 15 mm –es dilatációt kell hagyni a fa főleg haránt irányú mozgására.

A fűtésszezon kezdetekor a helyiséget fokozatosan (1-2 °C fokonként) kell felfűteni, így elkerülhető a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt keletkező szerkezeti vagy felületi repedések, elváltozások, hibák.

A gyártó a kivitelezésből eredő hibákért semmiféle felelősséget nem vállal!