LERAKÁSI ÚTMUTATÓ – SVÉDPADLÓ

Lerakási útmutató: Svédpadló

I.) Tárolás

A svédpadló természetes fa alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait.
Termékünk nedvességtartalma egy teljesen száraz lakószoba – a benne lakók egészségéhez is szükséges – klimatikus viszonyaihoz van beállítva, ezért felhívjuk a Kedves Vásárló figyelmét, hogy a svédpadló, mint minden fa padló, csak ellenőrzött, megfelelően száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a svédpadlót olyan helyiségben tároljuk, amelynek klímája (hőmérséklet és páratartalom) azonos a lerakni kívánt helyiség majdani, lakott körülmények közötti klímájával.

Tartsa a szobát, a svédpadlót és a ragasztót a lerakás előtt legalább 48 órán keresztül, a lerakás után pedig már véglegesen, optimális szobahőmérsékleten (kb. 20 – 22 °C és 45 – 55 % páratartalom). A lerakásig a parkettát bontatlan csomagolásban fektetve kell tárolni abban a helyiségben, ahol felhasználásra kerül.

II.) Aljzat, alátétek

Az aljzat száraz, szilárd, sík, repedésmentes és sima legyen. Az utolsó vizes munka után (aljzatbetonozás, vakolás) a megfelelő technológiai időt ki kell várni. El kell távolítani a viasz, olaj, festék, ragasztómaradékokat és más szennyeződéseket. A 2 m-en ± 2 mm-t meghaladó aljzat egyenetlenséget aljzatkiegyenlítővel kell egyenletessé tenni. Az aljzatkiegyenlítő kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, mert sok vizet vihetünk be vele az aljzatba, mivel a gyártók többnyire hidegburkolatok alá fejlesztették ki őket, ahol a nedvességtartalom szerepe nem jelentős, viszont a svédpadlónál meghatározó jelentőségű.
Fontos, hogy olyan aljzatkiegyenlítőt válasszunk, melyet a gyártó kifejezetten a svédpadló alá ajánl!
Ha nincs a csomagoláson feltüntetve, hogy alkalmas svédpadló alá, akkor a kiegyenlítő anyag hidegburkoláshoz készült, amit csak igen hosszú száradási idő után lehet burkolni svédpadlóval. Az aljzatkiegyenlítő alá alapozó használata ajánlatos. A svédpadló csak teljesen száraz – 2% alatti
nedvességtartalmú – aljzatra (lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra) fektethető.
Az aljzat nedvességét a lerakás előtt ellenőrizni kell, melyet tanácsos szakemberrel elvégeztetni.

III.) Fektetés

A fektetés megkezdése előtt a nem megfelelő minőségű aljzatot (pl.: porzó beton) le kell alapozni, ezzel biztosítjuk a ragasztó anyag és az aljzat közötti tapadást. A svédpadló fektetése a faltól, illetve minden beépített tárgytól körülbelül 15 mm-re kezdődjön, ezt célszerű ékeléssel biztosítani. Ragasztóanyagként a poliuretán ragasztót ajánljuk.

A ragasztóanyag szükséglet a svédpadló méretétől és aljzat minőségétől függően 1,0-1,3 kg/m2. A lerakást mindig horonnyal a fal felé kezdjük úgy, hogy a fektetési irány lehetőleg a beeső fény főirányát kövesse. A ragasztóanyagot a fektetendő teljes felületen, a ragasztóanyag gyártó cég által javasolt fogas lappal, vékony rétegben, egyenletesen vigyük fel az aljzatra, majd a svédpadlót csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy az összefüggő, zárt felületet alkosson. A homogén felület érdekében javasoljuk, hogy az elemek egymáshoz viszonyított eltolása legalább az elemszélesség duplája legyen. Az elhelyezett elemeket nem túl erősen, ütőfával megütögetjük, hogy az jól feküdjön a ragasztóanyagban. Melegvíz vagy gőzvezetéknél feltétlenül tartsuk be az előírt 15 mm-es fektetési távolságot! A leragasztás után a svédpadlót, az előírt ideig hagyjuk pihenni, amíg a ragasztó megköt, és a parketta igazodik a szoba mikroklímájához (min. 48 óra). Ezután kezdődhet meg a szegélylécek felrakása.

A svédpadló lerakásánál oda kell figyelni a szélességre, hogy a 10m-t ne haladja meg.

Amennyiben meghaladja dilatálni kell a padlót, illetve abban az esetben is, ha a betonaljzatban van dilatáció.

A betonaljzatban található dilatációnál nem szabad a padlót átburkolni, hanem ugyanott a padlóban is be kell építeni egy burkolatváltót.

A gyártó a kivitelezésből eredő hibákért semmiféle felelősséget nem vállal!