LERAKÁSI ÚTMUTATÓ – SVÉDPADLÓ

Lerakási útmutató: Svédpadló

I.) Tárolás

A svédpadló természetes fa alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait.
Termékünk nedvességtartalma egy teljesen száraz lakószoba – a benne lakók egészségéhez is szükséges – klimatikus viszonyaihoz van beállítva, ezért felhívjuk a Kedves Vásárló figyelmét, hogy a svédpadló, mint minden fa padló, csak ellenőrzött, megfelelően száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a svédpadlót olyan helyiségben tároljuk, amelynek klímája (hőmérséklet és páratartalom) azonos a lerakni kívánt helyiség majdani, lakott körülmények közötti klímájával.

Tartsa a szobát, a svédpadlót és a ragasztót a lerakás előtt legalább 48 órán keresztül, a lerakás után pedig már véglegesen, optimális szobahőmérsékleten (kb. 20 – 22 °C és 45 – 55 % páratartalom). A lerakásig a parkettát bontatlan csomagolásban fektetve kell tárolni abban a helyiségben, ahol felhasználásra kerül.

II.) Aljzat, alátétek

Az aljzat száraz, szilárd, sík, repedésmentes és sima legyen. Az utolsó vizes munka után (aljzatbetonozás, vakolás) a megfelelő technológiai időt ki kell várni. El kell távolítani a viasz, olaj, festék, ragasztómaradékokat és más szennyeződéseket. A 2 m-en ± 2 mm-t meghaladó aljzat egyenetlenséget aljzatkiegyenlítővel kell egyenletessé tenni. Az aljzatkiegyenlítő kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, mert sok vizet vihetünk be vele az aljzatba, mivel a gyártók többnyire hidegburkolatok alá fejlesztették ki őket, ahol a nedvességtartalom szerepe nem jelentős, viszont a svédpadlónál meghatározó jelentőségű.
Fontos, hogy olyan aljzatkiegyenlítőt válasszunk, melyet a gyártó kifejezetten a svédpadló alá ajánl!
Ha nincs a csomagoláson feltüntetve, hogy alkalmas svédpadló alá, akkor a kiegyenlítő anyag hidegburkoláshoz készült, amit csak igen hosszú száradási idő után lehet burkolni svédpadlóval. Az aljzatkiegyenlítő alá alapozó használata ajánlatos. A svédpadló csak teljesen száraz – 2% alatti
nedvességtartalmú – aljzatra (lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra) fektethető.
Az aljzat nedvességét a lerakás előtt ellenőrizni kell, melyet tanácsos szakemberrel elvégeztetni.

III.) Fektetés

A fektetés megkezdése előtt a nem megfelelő minőségű aljzatot (pl.: porzó beton) le kell alapozni, ezzel biztosítjuk a ragasztó anyag és az aljzat közötti tapadást. A svédpadló fektetése a faltól, illetve minden beépített tárgytól körülbelül 15 mm-re kezdődjön, ezt célszerű ékeléssel biztosítani. Ragasztóanyagként a poliuretán ragasztót ajánljuk. A ragasztóanyag
szükséglet a svédpadló méretétől és aljzat minőségétől függően 1,0-1,5 kg/m2. A lerakást mindig horonnyal a fal felé kezdjük úgy, hogy a fektetési irány lehetőleg a beeső fény főirányát kövesse. A ragasztóanyagot a fektetendő teljes felületen, a ragasztóanyag gyártó cég által javasolt fogas lappal, vékony rétegben, egyenletesen vigyük fel az aljzatra, majd a svédpadlót csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy az összefüggő, zárt felületet alkosson. Az elhelyezett elemeket nem túl erősen, ütőfával megütögetjük, hogy az jól feküdjön a ragasztóanyagban. Melegvíz, vagy
gőzvezetéknél feltétlenül tartsuk be az előírt 15 mm-es fektetési távolságot! A leragasztás után a svédpadlót, az előírt ideig hagyjuk pihenni, amíg a ragasztó megköt, és a parketta igazodik a szoba mikroklímájához.

IV.) Ápolás

A svédpadló is, mint minden padló, használat során természetes mértékben kopik, ezért rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Az asztalok és székek lábára ragasszon megfelelő méretű filc alátétet.
Érdes, nehéz tárgyak alá helyezzen filc vagy gyapjú alátétet. Vigyázat: bármennyire is keményfából készült a svédpadló, a tűsarkú cipő nyomot hagyhat rajta! Tisztításhoz használjon porszívót vagy partvist, majd enyhén nedves, puha kendőt. Vigyázzunk arra, hogy a felület ne érintkezzen vízzel vagy vegyszerekkel, ha mégis, ügyeljünk arra, hogy azt minél rövidebb idő alatt eltávolítsuk. Javasoljuk a felületkezelt fapadlók gondozására gyártott ápolószerek használatát, hogy a padló megőrizze eredeti szépségét. Ezek használata esetén ügyeljünk arra, hogy a kívánt eredmény csak akkor érhető el, ha azt a gyártó által előírt módon alkalmazzuk. A természetes fából készült parketták érzékenyen reagálnak a levegő relatív páratartalmára. Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító vagy klímaberendezés beállítását a parkettaelemek összeszáradásának és a repedések megelőzésének
érdekében. Fontos, hogy az átlagos 20-22 °C és a 45 – 55 % relatív páratartalom folyamatosan biztosítva legyen.

Parketta fektetése padlófűtésre (amennyiben alkalmas rá)

Új lakás építésénél, vagy felújításánál a parketta fektetése legyen az utolsó művelet, hogy ne sérüljön a parketta felülete.

Amennyiben a parketta padlófűtésre kerül, a fűtéscsöveket mindig egyenletesen, a teljes felületre kell fektetni, egymástól egyenlő távolságra. A csövek felett a beton vastagsága legalább 3 cm legyen, ami biztosítja az egyenletes hőelosztást.

Parketta fektetését padlófűtésre MINDIG végeztesse szakemberrel!!

A gyárilag felületkezelt parketta alá teljesen sima (aljzatkiegyenlített) betonfelület a szükséges.
Burkolás előtt szakemberrel feltétlenül ellenőriztetni kell a következő méréseket:

a helyiség relatív páratartalma legyen 45-55% között
a beton nedvességtartalma ne legyen több 1,8 CM2 %-nál

a beton felületi egyenetlensége: 2 méteren belül maximum 2 mm lehet
a lerakandó fapadló átlagos nedvességtartalma ne haladja meg a 9% + 2% -ot
A parkettát fűtött felületre csak azután szabad leragasztani, hogy a fűtőrendszer stabilan működik (a felfűtés és a visszahűtés szabályait betartva, ezt építési naplóban vagy jegyzőkönyvben rögzítve) és az aljzat felszíni hőmérséklete 20 °C körül van. Fontos, hogy a fűtés során a beton hőmérséklete maximum 29 °C fok lehet. Ezt követően – normál működés során – a parketta hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 – 27 ° C –ot és nem lehet 15 -17 °C alatt.

Mindig biztosítani kell, hogy a levegő relatív páratartalma 45-55% között legyen. A padlófűtésre ajánlott parketta vastagság maximum 15mm-ig javasolt.

A parkettát minden esetben poliuretán ragasztóval kell a kiegyenlített, száraz aljzatra ragasztani.

A ragasztó felvitele előtt az aljzatot meg kell tisztítani, hogy minden olyan anyagtól mentes legyen (port, zsírt, egyéb szennyeződés), mely a ragasztó tapadását akadályozza.

A felhasznált ragasztóanyag mennyiségének meghatározásánál mindig vegyük figyelembe a ragasztógyártó utasításait. A parketta elemeket a betonaljzathoz szükséges ragasztani. A felületkezelt parketták lerakása esetén gondosan kell eljárni, hogy a felső részre ne kerüljön ragasztó. Amennyiben ez bekövetkezne, a felszínt azonnal meg kell tisztítani. A padlóelemek lefektetésekor figyelni kell arra, hogy a parketta elemek ne érjenek a falhoz, oszlophoz, beépített szekrényhez, hidegburkolathoz stb.
Minimum 15 mm –es dilatációt kell hagyni a fa főleg haránt irányú mozgására.

A fűtésszezon kezdetekor a helyiséget fokozatosan (1-2 °C fokonként) kell felfűteni, így elkerülhető a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt keletkező szerkezeti vagy felületi repedések, elváltozások, hibák.

A gyártó a kivitelezésből eredő hibákért semmiféle felelősséget nem vállal!