LERAKÁSI ÚTMUTATÓ – RÉTEGELT SVÉDPADLÓ

I.) Tárolás:

Rétegelt svédpadlónk természetes fa alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait. Termékünk nedvességtartalma egy teljesen száraz lakószoba – a benne lakók egészségéhez is szükséges – klimatikus viszonyaihoz van beállítva, ezért felhívjuk a Kedves Vásárló figyelmét, hogy a rétegelt svédpadló, mint minden fapadló, csak ellenőrzött, megfelelően száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a svédpadlót olyan helyiségben tároljuk, amelynek klímája (hőmérséklete és páratartalma) megfelel a burkolni kívánt helyiség majdani, lakott körülmények közötti klímájával. Tartsa a szobát, a rétegelt svédpadlót és a ragasztóanyagot a lerakás előtt legalább 48 órán keresztül, a lerakás után pedig véglegesen, optimális szobahőmérsékleten a megfelelő páratartalom mellett ( kb. 20-22 C és 45-55 % relatív páratartalom).

II.) Követelmények az aljzattal szemben:

Az aljzat megfelelő előkészítése alapvetően befolyásolja és szorosan összefügg a további fektetési munkafolyamatokkal. Az aljzat előkészítését ezért feltétlenül bízzuk a svédpadló fektetését végző szakemberre! Az aljzat száraz, szilárd, sima, repedésmentes és tiszta legyen. Az aljzat előkészítési munkáit az utolsó vizes munkák befejezése után (esetleges hidegburkolás, festés stb.) kell elkezdeni. Feltétel, hogy az aljzatbeton max. 2% CM nedvességtartalmú lehet, amelyet a munkák megkezdése előtt feltétlenül meg kell mérni és feljegyezni a kivitelezési naplóba. Ha a mért érték 2% CM-nél magasabb, de nem magasabb 3,5% CM-nél párazáró műgyantaréteg (pl.: Artelit EB-270 Epoxy alapozó) felvitele után lehet folytatni a munkát. A műgyanta rétegre kötőhídként kvarchomokot vagy Artelit WB-280 alapozót ajánlunk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az aljzatbeton maradék nedvessége 2% CM-re csökkenjen, annak elkészülése után a környezettől függően több hónapra ( általában minimum 6 hónap) is szüksége lehet. Ha ennél hamarabb szeretnének fából készült melegburkolatot, ajánljuk a Knopp Contopp betonadalékok alkalmazását, amivel akár 1-2 hétre is csökkenthető a várakozási idő. A 2% CM-nél nem magasabb nedvességű aljzatbetonnál is fontos, hogy a száraz aljzat sima, egyenes legyen, ezért ha az egyenetlenség meghaladja a ± 2 mm/2 m-t, aljzatkiegyenlítővel kell azt egyenletessé tenni. Az aljzatkiegyenlítő kiválasztásánál körültekintően kell eljárni. Csak olyan aljzatkiegyenlítőt válasszanak, melyet a gyártó kifejezetten fából készült melegburkolat ( parketta, svédpadló) alá ajánl (pl. Artelit LC- 715 vagy Artelit LC-760). Az aljzatkiegyenlítő alá, ha nem történt műgyantázás, feltétlenül használjanak alapozót, mely az aljzatkiegyenlítő jobb tapadását segíti elő ( pl. Artelit WB-280 vagy Artelit WB-290). A megfelelő aljzatkiegyenlítés után a kiegyenlítő réteg vastagságától függően 4-8 nap várakozási időt javaslunk szellőztetés mellett, hogy a páraviszonyok is kiegyenlítődjenek a helyiségben. TRIO termékeink közül mindegyik típus míg DUOFloor termékeink közül a 15 mm-nél nem vastagabb kivitelű típusok padlófűtéssel együtt is alkalmazhatóak. Padlófűtés esetén az aljzatbeton nedvessége nem haladhatja meg a 1,5% CM-t, továbbá be kell tartani a padlófűtés és parketta együttes alkalmazásának előírásait! A padlófűtés részletes leírása: Hasznos – Padlófűtés – Rétegelt Svédpadló.

III.) Fektetés:

Sima, száraz betonra feltétlenül, de aljzatkiegyenlítőre is ajánljuk a ragasztó jobb tapadását elősegítő alapozó használatát ( pl.: Artelit PB-230). A svédpadló fektetése a faltól 10-15 mm-re kezdődjön, ezt célszerű ideiglenesen ékeléssel biztosítani. Ragasztóanyagként kétkomponensű poliuretán (pl., Artelit PB-890 ) vagy környezetbarát, egykomponensű Hibrid polimer (pl. Artelit HB 810 1K ) ragasztót ajánlunk. A ragasztóanyag szükséglet aljzat minőségétől és az alkalmazott ragasztóanyagtól függően kb. 1,0-1,3 kg/m2. A lerakást mindig horonnyal a fal felé kezdjük, úgy, hogy a fektetési irány lehetőleg a beeső fény főirányát kövesse. A ragasztóanyagot a fektetendő területen fogas lappal, egyenletesen vékony rétegben vigyük fel az aljzatra, egyszerre csak akkora területen, amelyet néhány perc alatt be tudunk burkolni. A svédpadló elemeket csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy azok összefüggő zárt felületet alkossanak. A homogén felület érdekében javasoljuk, hogy az elemek egymáshoz viszonyított eltolása legalább az elemszélesség duplája legyen. Az elhelyezett elemeket nem túl erősen ütőfával megütögetjük, hogy azok a ragasztóanyagba belefeküdjenek. Melegvíz vagy gőzvezeték körül feltétlenül be kell tartani a 10-15 mm-es fektetési távolságot. A leragasztás után hagyjuk a rétegelt svédpadlót az alkalmazott ragasztóanyagtól függően 24-48 órát pihenni, amíg a ragasztó megköt és a parketta alkalmazkodik a szoba mikroklímájához. Ezután történhet meg a szegélylécezés melyhez az azonos felületkezeléssel kapható szegélyléceket ajánlunk.