LERAKÁSI ÚTMUTATÓ – Csaphornyos, Lamella, Élkötegelt parketta

A tömör, felületkezeletlen parketták fektetését tanácsos szakemberrel végeztetni.

I.) Tárolás

A parketta természetes fa alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait. Termékünk nedvességtartalma egy teljesen száraz lakószoba – a benne lakók egészségéhez is szükséges – klimatikus viszonyaihoz van beállítva, ezért felhívjuk a Kedves Vásárló figyelmét, hogy a parketta csak ellenőrzött, megfelelően száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a parkettát olyan helyiségben tároljuk, amelynek klímája (hőmérséklet és páratartalom) azonos a lerakni kívánt helyiség majdani, lakott körülmények közötti klímával.Tartsa a szobát, a parkettát és a ragasztót a lerakás előtt legalább 48 órán keresztül, a lerakás után pedig már véglegesen, optimális szobahőmérsékleten (kb. 20 – 22 °C és 45 – 55 % páratartalom). A lerakásig a parkettát bontatlan csomagolásban fektetve kell tárolni.

II.) Aljzat

Az aljzat száraz, szilárd, sík, repedésmentes és sima legyen. Az utolsó vizesmunka után (aljzatbetonozás, vakolás) a megfelelő technológiai időt ki kell várni. El kell távolítani a viasz, olaj, festék, ragasztómaradékokat és más szennyeződéseket. A 2 m-en ± 2 mm-t meghaladó aljzat egyenetlenséget aljzatkiegyenlítővel kell egyenletessé tenni. Az aljzatkiegyenlítő kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, mert sok vizet vihetünk be vele az aljzatba, mivel a gyártók többnyire hidegburkolatok alá fejlesztették ki őket, ahol a nedvességtartalom szerepe nem jelentős, viszont a parkettánál meghatározó jelentőségű. Fontos, hogy olyan aljzatkiegyenlítőt válasszuk, melyet a gyártó kifejezetten parketta alá ajánl (pl.: BONA H600, Thomsit DH, Artelit)! Ha nincs a csomagoláson feltüntetve, hogy alkalmas parketta alá, akkor a kiegyenlítő anyag hidegburkoláshoz készült,amit csak igen hosszú száradási idő után lehet burkolni parkettával. A parketta csak teljesen száraz – 2 % alatti nedvességtartalmú – aljzatra (lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra) fektethető. Az aljzat nedvességét a lerakás előtt ellenőrizni kell, melyet tanácsos szakemberrel elvégeztetni.

III.) Fektetés

A fektetés megkezdése előtt az aljzatot le kell alapozni, ezzel biztosítjuk a ragasztó anyag és az aljzat közötti jó minőségű tapadást. Az alapozó a ragasztó hígított változata, amely be tud hatolni az aljzat pórusaiba. A parketta fektetése a faltól, illetve minden beépített tárgytól körülbelül 10 – 15 mm-re kezdődjön, ezt célszerű ékeléssel biztosítani. Ragasztóanyagként oldószeres, poliuretán vagy olyan vízbázisú ragasztót ajánlunk, amely a vizet kémiailag megköti. A ragasztóanyag szükséglet a parketta méretétől és aljzat minőségétől függően 0,8-1,0 kg/m2. A lerakást mindig horonnyal a fal felé kezdjük úgy, hogy a fektetési irány lehetőleg a beeső fény fő irányát kövesse. A ragasztóanyagot a fektetendő teljes felületen, a ragasztóanyag gyártó cég által javasolt fogas lappal, vékonyan rétegben, egyenletesen vigyük fel az aljzatra, majd a parkettát csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy az összefüggő, zárt felületet alkosson. Az elhelyezett elemeket nem túl erősen, ütőfával megütögetjük, hogy az jól feküdjön a ragasztóanyagban. Melegvíz, vagy gőzvezetéknél feltétlenül tartsuk be az előírt 10 – 15 mm-es fektetési távolságot! A leragasztás után a padlót, az előírt ideig –5 – 6 napig– hagyjuk pihenni, amíg a ragasztó megköt, és a parketta igazodik a szoba mikroklímájához.

IV.) Lakkozás

A leragasztott parkettát a durva csiszolás után és a finom csiszolás előtt megfelelő parketta-hézagtömítő anyaggal kell spatulázni. Az befolyik az elemek közötti esetleges résekbe és egyaránt vezet tartóssághoz és minőségjavuláshoz. Ezt követően a parkettát egyre finomabb csiszolóvászonnal átcsiszoljuk addig, amíg egy teljesen sík és sima felületet nem kapunk. Csiszolás után elengedhetetlen a teljes portalanítás. A lakkozás csak teljesen sík, sima és pormentes felületen lesz tökéletes. A kész felületre először a lakk gyártója által javasolt alapozót hordjuk fel, majd azt színtelen kopásálló lakkal két-három rétegben lakkozzuk le. Az utolsó lakkréteg felhordása előtt elvégzett igen finom (120-as szemcséjű csiszolópapírral) csiszolással növelhető a felület simasága. Figyelem! Célszerű lakkozási próbát elvégezni néhány darab parkettán. Például az alapozók általában a parketta lakkozás utáni elsötétedését gátolják. Sötét parketta esetén ( pl.: gőzölt akác) viszont eltérő kivilágosodást okozhat az alapozó, ezért a sötét fáknál általában nem célszerű alapozni.

V.) Padlófűtés

A tölgy és kőris fafajok padlófűtésre alkalmasak. A faanyag rugalmassága és flexibilitása következtében a hőmérséklet változásból eredő deformációkat jól követi. Az aljzatnak és a lakásnak a parketta fektetése előtt teljesen száraznak kell lenni (cementesztrich esetén 1,8 % alatti nedvességtartalom). A kiszárítást fokozatosan kell végezni úgy, hogy az aljzatban ne maradjon feszültség. A feszültségmentesség érdekben a száradási folyamat befejezésekor célszerű egy fokozatos (az előremenő víz hőmérsékletét napi 5 °C-kal emelve) felfűtést alkalmazni, a később alkalmazni kívánt hőmérsékletig, egy hétig azon tartani, majd a hasonló ütemű visszacsökkentést is elvégezni. A parkettát körülbelül 20 °C-os hőmérsékletű aljzatra fektessük. A fektetéshez a fentebb leírt ragasztók megfelelőek. Fektetés után és csiszolás előtt ismét el kell végezni a feszültségmentesítést, utána a fentiek szerint lakkozzuk. A későbbi használat során nem szabad túllépni a feszültségmentesítéskor alkalmazott maximális hőmérsékletet.

VI.) Ápolás

A parketta is, mint minden padló, használat során természetes mértékben kopik,ezért rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Az asztalok és székek lábára ragasszon megfelelő méretű filc alátétet. Érdes, nehéz tárgyak alá helyezzen filc vagy gyapjú alátétet. Vigyázat: bármennyire is keményfából készült a parketta, a tűsarkú cipő nyomot hagyhat rajta! Tisztításhoz használjon porszívót vagy partvist, majd enyhén nedves, puha kendőt. Vigyázzunk arra, hogy a felület ne érintkezzen vízzel vagy vegyszerekkel, ha mégis, ügyeljünk arra, hogy az minél rövidebb idő alatt eltávolítsuk. Javasoljuk a szaküzletekben kapható lakkozott parketták gondozására gyártott ápolószerek használatát, melyek használatával a parketta megőrzi eredeti ragyogását. Ezek használata esetén ügyeljünk arra, hogy a kívánt eredmény csak akkor érhető el, ha azt a gyártó által előírt módon alkalmazzuk. Használatuk meghosszabbítja a lakk élettartamát. A természetes fából készült parketták érzékenyen reagálnak a levegő relatív páratartalmára. Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító vagy klímaberendezés beállítását a parkettaelemek összeszáradásának és a repedések megelőzésének érdekében. Fontos, hogy az átlagos 20 °C és a 45 – 55 % relatív páratartalom folyamatosan biztosítva legyen. Ha évek múltán úgy ítéli meg, hogy a lakk a nagyobb igénybevételű helyeken kissé megkopott, finom csiszolópapírral csiszolja át, portalanítsa és tegyen rá egy újabb lakkréteget. Fontos, hogy ne várja meg amíg a lakk teljesen átkopik, mert a fa gyorsabban kopik és elkerülhetetlenné válik egy teljes gépi csiszolás. A fentiek betartásával parkettája évszázadokon át szolgálhatja Ön és utódai kényelmét.