LERAKÁSI ÚTMUTATÓ – KAINDL VINYLPADLÓ SPC KLIKKES

Kaindl Solid Pro SPC meghatározott és magas precizitású munkafolyamatokkal készül. A félkész és kész termékek szigorú minőség ellenőrzésnek vetjük alá. Egyes elemek sérülése azonban így sem kizárható, pl. szállítás közbeni sérülés. Ezért kérjük, mindig ellenőrizzék a padlóburkolat állapotát burkolás előtt.

Előkészítés

A padlóburkolatot abban a helyiségben és ugyanolyan klimatikus viszonyok között kell tárolni bontatlan csomagolásban, fektetve, rakásolva, ahová beépítésre kerül. Ne tegye ki közvetlen napsugárzásnak. Akklimatizálás:

– Rakásolva soronként 90° fokkal elforgatva

– legalább 48 órán keresztül

– sík felületen, minimum 50 cm távolságra a falaktól

Ügyeljen a panelek gondos felhasználására, mindig két kézzel dolgozzon és kerülje a panelek lábbal történő lökését, sérülhet a profil rendszer.

Szerszám szükséglet

A következő szerszámokra illetve segédanyagokra lesz szükség: ceruza, mérőeszköz, derékszög, vízmérték és távtartó (1mm, 10mm), ütőfa, kalapács. A továbbiakban vágóeszköznek kést és kézi fűrészt ajánlunk. A kézi fűrész lehetőleg finom fogazású legyen. Szükség esetén finom fogazású dekopírfűrészt illetve körfűrészt is használhatunk. Vigyázat! A vágott élek élesek lehetnek és sérülést okozhatnak. Ügyeljenek arra, hogy a padló mozgása sehol ne legyen akadályoztatva és vizes helyiségeknél ne tudjon a padló alá a nedvesség befolyni. Tipp: egyenes vágások esetén a feljelölés mentén vágja meg egy késsel, ezután a panelt kézzel el tudja törni a bevágás mentén.

Aljzat és szigetelés

A termék vizes helyiségbe is használható. A DIN 68800 szabvány szerint azok a helyiségek minősülnek vizes helyiségnek, ahol a relatív páratartalom tartósan 70% felett van.

Kaindl Solid Pro SPC nem alkalmazható kültéren, illetve közvetlen vízzel való érintkezésnél (zuhanyzó).

Tipikus felhasználási területek: lakószobák, hálószobák, konyha, étkező, folyosók, irodák, üzletek, orvosi praxisok, szállodák.

Minden más felhasználás saját felelősségre történik és kizár minden szavatossági illetve garanciális igényt.

Az aljzat kialakítását úgy kell elkészíteni, hogy az megfeleljen a gyártó által előírt lerakási útmutató minden pontjának (csomagokba található). Fogadó aljzatnak ásványi eredetű aljzatok felelnek meg (Esztrich, esztrich vizes padlófűtéssel, beton, aszfalt). Vegyék figyelembe, hogy a száraz építészeti fogadóaljzat alapszerkezete megfeleljen az ismert előírásoknak.

A fogadó aljzat teljesen sík, száraz, tiszta és hordozóképes legyen. Egyenlőtlenségek, amik 1 méteren belül 2mm vagy annál nagyobbak, szakszerűen ki kell egyenlíteni (DIN 18202 szerint). A síktól való eltérést a legegyszerűbben egy hosszú vízmértékkel (250cm) ellenőrizheti le. Az aljzatban nem lehetnek ugrások, lépcsők vagy hasonló egyenlőtlenségek. Építési anyagmaradékokat maradéktalanul el kell a felületről távolítani. Ahhoz, hogy vizes helyiségek aljzatát tartósan vízzáróvá tegyük, ajánlott a felületet folyékony fóliával szigetelni. Aljzatok megmunkálásánál ügyeljenek a vizes helyiségek padló és falszigetelések kivitelezésére előírt szabványokra. A padlóburkolat a LOC rendszer miatt nem tartósan vízálló, átszivároghat rajta nedvesség. Az aljzat nedvességtől való megóvása érdekében egy PE-fóliát is alkalmazhatnak, amelyet a toldásoknál össze kell ragasztani.

Megfelelő fényviszonyok mellett mindig ellenőrizzék le beépítés előtt a paneleket, található-e rajta bármilyen sérülés. Azokat a paneleket, amelyek látható sérülésekkel, hibákkal rendelkeznek, amik az érvényes tűréshatáron kívül esnek, mint vastagsági eltérés, fényesség, méretbeli eltérés vagy szín elváltozás, ki kell válogatni és félretenni, ezeket a gyártó térítésmentesen cseréli. A már felhasznált, sérült panelek esetén nem áll módunkban garanciális igényt elfogadni. A padlóburkolatot úsztatott padlóként kell lefektetni, tehát nem lehet az aljzathoz hozzácsavarozni, szögelni, ragasztani vagy például ajtó ütközővel vagy nehéz tárgyakkal pontszerűen rögzíteni.

Szőnyeget, habosított PVC padlót vagy bármilyen habosított alátétet minden esetben el kell távolítani, ezek nem alkalmasak alátét anyagnak. Különben a padlón való járás során egy rugózó mozgás jön létre, amely nagy igénybevételnek teszi ki a LOC rendszert, ami fuga képződéshez vezethet.

Padlószőnyeget higiéniai okokból is el kell távolítani. A benne keletkező nedvesség miatt penészedés, baktérium képződés jöhet létre. Közületi felhasználás esetén közvetlen a fogadó aljzatra is lerakható. Privát felhasználás esetén alátét anyag alkalmazását javasoljuk (Kaindl Sound System Solid Pro 1.0mm).

Padlófűtésre történő lerakás (vizes rendszerű) csak megfelelő telepítés és használat mellett lehetséges. A padlófűtés kivitelezése meg kell feleljen a technika aktuális elvárásainak. Szakember helyezze üzembe a fűtési előírásoknak megfelelően. A padlófűtést a teljes helyiség felületén szükséges elhelyezni és így is kell használni. Szakaszosan működő padlófűtés nem engedélyezett, padlóburkolat alsó felén mérhető hőmérséklet nem lépheti túl a 27 °C fokot. Letakart felületeknél (például szőnyegek alatt) mindenképp kerülni kell a meleg feltorlódását. Garancia illetve szavatossági igényt kizárjuk a padlófűtés nem megfelelő telepítése vagy használata miatt.

Padlófűtés vagy anélküli fogadó aljzat esetén a burkolat fektetés előtt el kell végezni a szükséges CM mérést és dokumentálni szükséges.

A következő határértékeket kell betartani:

– Kalcium aszfalt esztrich esetén max. 0,5% CM padlófűtés nélkül; 0,3% CM padlófűtés esetén

– Cement esztrich esetén max. 2,0% CM padlófűtés nélkül; 1,8% CM padlófűtés esetén

Burkolás

Ajánljuk, a burkolás előtt a kívánt mintázat szerint válogassák szét a lapokat. Ügyeljenek a feszültségmentes beépítésre. Ennek a biztosítása érdekében 5-10mm-es körbe futó légrést kell kialakítani a falak és minden fix épületelem mentén (oszlop, ajtótok, stb.). 8 méteres hossz egybefüggő burkolása esetén minimum 5mm-es légrést, a maximális 20 méter hosszban egybefüggő burkolás esetén minimum 10mm-es légrést kell kialakítania. A működési légrést nem szabad kábelekkel vagy bármi mással kitölteni.

Helyiségek között illetve összetett geometriájú helyiségeket fizikailag szükséges megosztani. Például a nappaliból nyíló hálószobát (különböző hőmérsékletű helyiségek) el kell választani fizikálisan egymástól burkolatváltó profillal, különben feszültség jöhet létre, amely a panelek sérüléséhez vezet. Burkolásnál ügyeljen arra, hogy semmilyen vágásból adódó maradék ne kerüljön bele a LOC rendszerbe, mert a precíz marás miatt utána már nem fognak tökéletesen illeszkedni a panelek. A technika mai álláspontja szerint az aljzatban található technológiailag szükséges fugát, dilatációs hézagot a padlóburkolat felületén is alkalmazni kell. Az ilyen dilatációs hézagok átburkolása a padlóburkolat sérüléséhez vezethet. A hőmérséklet ingadozást, amennyire csak lehet, minimalizálni kell. A padlóburkolat aljzathoz bármilyen módon való rögzítése nem megengedett.

Ajánlás

Javasolt fektetési irány a beeső fő fényforrással párhuzamos. A precíz nyomtatásnak köszönhetően egy természetes szín változatosság érhető el. Mindig több csomagból egyszerre dolgozzunk.

A panelek váltakozva történő (egyszerre min. 4 kötegből felváltva dolgozzunk!) beépítését az egész felület tekintetében alkalmazzuk. Így a Kaindl a padlóburkolatok lehető legjobb megjelenési képét biztosítja.

Először fel kell mérni a helyiséget, megállapítani, hogy szükséges-e az első panelsor szélességéből vágni. Ha a fal nem egyenes jelölje fel az első sorra a fal ferdeségét és ennek megfelelően vágja rá azt. Ha az utolsó panelméret kevesebb, mint 19,2 cm akkor ezt egyenlően el kell osztani az első és utolsó sorra. A nút-csap profil nem számít bele a működési légrésbe, azokat el kell távolítani. Kérjük, győződjünk meg róla, hogy az elemeknek melyik a nút és a csap része.

A fektetést a szoba bal sarkából kezdjük. Az első panelt a rövid és a hosszanti oldali csapos felével a fal felé helyezzük le és távtartóval ékeljük ki a dilatációs hézag tartására. A következő panelt a rövid oldali csapos felével az első panel nútprofiljára helyezzük és összeklikkeljük, majd az ütőfa és kalapács segítségével teljesen összeütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen elcsúszás, egyenes vonalat képezzünk a panelekből. Ez azért fontos, mert a következő sor hosszanti oldalánál ne tudjanak fugák kialakulni. Az első sor további paneljeinek fektetését így folytassuk.

Az utolsó panel méretre vágásánál a panelt 180 °-kal elforgatjuk dekorral felfelé, a meglévő panelsor mellé helyezzük a szükséges dilatációt tartva a falhoz toljuk, feljelöljük a hosszát és levágjuk. Elektromos fűrészgépek esetén, hogy elkerüljük a dekor kitöredezését a panel hátulja felől vágjuk. Minden újabb sort a leeső darabbal kezdhetünk (ha legalább 40 cm hosszú)

A második sort egy fél vagy az első sor maradékával kezdjünk. Itt ügyeljen arra, hogy a panel legalább 40 cm hosszú legyen, de ne legyen hosszabb 90 cm-nél. A rövid oldali illesztések soronként mindig legalább 40 cm-el legyenek eltolva, kő mintás lapoknál ügyeljenek a fuga mintára.

A második sor első darabjának a csapos hosszoldalát kb. 20 fokos szögben az előző panelsor hornyába illesztjük, majd lehajtjuk. A második panelt ugyanígy belehelyezzük az első sor hornyába, majd mielőtt lehajtjuk, beletoljuk a rövid oldalon az előző panel rövid oldali hornyába, amíg azok tökéletesen egymás felett helyezkednek el, így már lehajthatjuk a panelt. Ütőfát ráhelyezzük a panel felületére párhuzamosan a rövid oldali toldással és kalapács segítségével összeütjük.

Ezt a teljes második sor hosszában így kell végigcsinálni (cipzár elv), amíg az első és második sor elemei fuga és szintkülönbség mentesen össze nem zárnak. Ügyeljünk rá, hogy a hosszanti oldalaknál is fuga mentesen összezárjanak a panelek. A következő sorokkal ugyanúgy haladjunk, mint a második sorral, betartva a rövid oldali toldások elcsúsztatását és mindig ügyelve a megfelelő dilatációs hézag betartására (5-10mm).

Csatlakozás fűtőtestek csövénél (minimális távolságtartás 5mm)

Először a panel hosszát vágjuk a szükséges méretre, majd a paneldarabot fektessük a tényleges helyével párhuzamosan a csövek mellé.

Mérjük, bejelöljük és kifúrjuk a szükséges furatokat, figyelembe véve az előírt körbefutó minimum 5mm mm-es távolságot. A furatok tengelyében vágjuk ketté a panelt.

A két paneldarabot az illesztésnél PVC ragasztóval megkenve helyezzük a csövek köré pontosan illesztve, falnál kiékelve, amíg a ragasztó meg nem köt. Majd csőrózsával takarjuk a kivágást.

Ajtótokokat annyival vágjuk visszább, hogy a panel 2 – 3 mm réssel beférjen alá.

Ha elkészült a lerakás, távolítsa el az ékeket. Végül rögzítse a klipszeket a szegélyléc felszereléséhez és helyezze rá a megfelelően méretre vágott szegélyléceket.

Vizes helyiségek esetén a dilatációs hézagot szilikonnal kell tömíteni.

Egyes elemek visszabontása

Elemek sérülés nélküli cseréjéhez vissza kell bontani a burkolatot. A teljes sort megemeljük, hogy a LOC rendszert ki tudjuk oldani, majd a rövid oldali illesztéseket is hasonlóan kioldjuk, a panelek végét felemelve. Kérjük, nagyon óvatosan és megfontoltan végezzék ezt a feladatot, a nút csap rendszer ne sérüljön meg.

Újdonság

Elérhetőek új FN akusztikus falpanel termékeink

Az FN Acustico falpanelek esetében a design és a funkció harmóniában vannak. Minden helyiség számára kivételesen szép designelemet nyújtanak.