LERAKÁSI ÚTMUTATÓ – Biopadló ragasztós

Lerakási útmutató: Biopadló ragasztós

I.) Előkészület
A beépítés előtt győződjön meg a szállított termék hibátlanságáról. Már szabott vagy beépített, lerakott padlóburkolattal kapcsolatos reklamáció kizárt. Alapvetően szállításonként gyártási tétel szerint megegyező árut garantálunk.
A Wineo bioburkolat beépítésére az elismert szakmai szabályok és a műszaki ismeretek jelenlegi állása szerint az Építési Munkákkal Kapcsolatos Rendeletek C része, EN 18356/2012 számú szabvány a padlóburkolási munkákról és az EN 18202 számú szabvány a tűrésekről a magasépítésben vonatkozik.
Támpontok:
1. nagyobb síktól való eltérések (max. eltérés 3 mm/m)
2. repedések a fogadó aljzatban (ki kell javítani mindenképp!)
3. nem kellően száraz fogadó aljzat (max. 2 CM%)
4. nem kellően szilárd fogadó aljzat, túl porózus, túl érdes felületű fogadó aljzat
5. a fogadó aljzat felületének szennyezettsége (olaj, viasz, lakk, festék, stb. letakarítani)
6. a fogadó aljzat magassági szintjének viszonya a csatlakozó épületelem magassági szintjéhez (magasság- ill. szintkülönbségek)
7. a fogadó aljzat nem megfelelő hőmérséklete
8. nem megfelelő terem- vagy szobaklíma
9. padlófűtés esetén hiányzó felfűtési jegyzőkönyv
10. hiányzó szerkezeti dilatációs csík (amennyiben a betonaljzat nem egybefüggő)
11. padlófűtés esetén a mérési pontok jelzésének hiánya
12. hiányzó dilatációs terv
A fogadó aljzat egyenetlenségeinek javítása önterülő aljzatkiegyenlítő beépítésével történhet, figyelembe véve a megfelelő rétegvastagságot. Padlófűtés esetén az EN 18365-ös szabvány mellett kérjük, hogy tartsa be az EN 1264-2 számú szabvány előírásait is. Padlófűtés esetén a padlóburkolat hőmérséklete nem haladhatja meg a 27 Celsius fok értéket.
Akklimatizáljuk a padlót. A bontatlan csomagokat lerakás előtt kb. 24 órán keresztül kell tárolni a burkolandó helyiségben fektetve. A szoba hőmérsékletének minimum 18°C-nak, a relatív páratartalomnak max. 65 %-nak, a fogadó aljzat hőmérsékletének minimum 15°C-nak, maximum 22°C-nak kell lennie.
Biztosítani kell az akklimatizálás és ragasztás idejére az állandó klimatikus viszonyokat. A fent meghatározott klimatikus viszonyokat a beépítés előtt minimum 72 órával, az akklimatizálás és ragasztás során és a ragasztást követő 72 órán keresztül azonos szinten kell tartani.

II.) Hasznos
A padló lerakását általában a fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg. Az optimális megjelenés elérése érdekében a panelsorok közti átfedés minimum 30 cm legyen. A ragasztandó biopadlót teljes felületen ragasztani kell. Javasoljuk, hogy emissziószegény, oldószermentes, RAL UZ 113 vagy EC1 szerint minősített ragasztóanyagot használjon. A nedves ágyazású ragasztókat javasoljuk elsősorban. A felhordásra kerülő ragasztómennyiség a ragasztó fajtája, receptúrája és a felhordás módja szerint változhat.
A ragasztóanyag mennyiségének és a felhordás módjának meghatározásához a ragasztóanyag gyártójának előírásait kell alkalmazni a helyi körülményeket figyelembe véve. Kérje részletes ragasztóanyag ajánlásunkat!

Ideális fektetési és használati eredmény elérése érdekében ügyeljen a padlóburkolat ragasztási oldalának megfelelő mennyiségű és minőségű ragasztózására. Túl nagy mennyiségű ragasztóanyag a ragasztóréteg megcsúszásához vezethet, ezért a szükségesnél nagyobb mennyiséget ne vigyen fel a felületre. Egyszerre akkora felületet ragasztózzunk, amit a ragasztó nyitott ideje alatt be is tudunk dolgozni.
Próbaragasztás javasolt.
Száraz ragasztóanyag alkalmazása esetén szintén a ragasztóanyag gyártójának előírásait kell betartani.
Az egyes padlópaneleket hézag- és feszültségmentesen kell illeszteni és ragasztani, és egyidejűleg a félnedves ragasztóágyba kézi hengerrel bedolgozni.
A teljes felület ragasztását a felület hengerelésével kell befejezni. Minimum 50 kg tömegű henger alkalmazandó.
A kész felület használatba vétele és terhelése a ragasztóanyag teljes kötése után történhet, ebben az esetben is a ragasztóanyag gyártójának előírásait kell figyelembe venni.
A ragasztási munkák során alkalmazott anyagok egy gyártó, egymással kompatibilis anyagai legyenek (tapadóhíd, aljzatkiegyenlítő, ragasztó stb.)
Kérjük minden esetben szigorúan tartsa be a gyártók előírásait.
Minden esetben ellenőrizze a ragasztóanyag vásárlása előtt, hogy az alkalmazni kívánt ragasztó alkalmas-e a kész burkolattal szemben támasztott követelmények, terhelések teljesítésére.

Újdonság

Elérhetőek új FN akusztikus falpanel termékeink

Az FN Acustico falpanelek esetében a design és a funkció harmóniában vannak. Minden helyiség számára kivételesen szép designelemet nyújtanak.