ÁPOLÁSI ÚTMUTATÓ – OLAJOZOTT SZALAGPARKETTA

Olajozott felületű faparketta

Tisztítási és ápolási útmutató a gyárilag készre olajozott parkettához

Az olajos felület jellegzetessége, hogy kiemeli az egyes fafajok egyedi rajzolatát. Ezek a lélegző felületek természetességükkel kellemes hatást keltenek. Az olajozott padlók tartóssága és kopásálló tulajdonsága nagyban függ a rendszeres és helyes tisztítástól, ápolástól.

Annak érdekében, hogy parkettáját sokáig élvezni tudja, kérjük, tartsa be az alább felsorolt tanácsokat!

Használat

A használat során törekedni kell, hogy minél kevesebb extra behatás, szennyeződés, illetve nedvesség érje a parkettát. A kisebb kavicsok és a finom homokszemcsék bejutását meg kell akadályozni, ugyanis ezek a legfinomabb csiszolószemcsék, melyek a felületet koptatják, karcolják. Rendszeresen porszívó segítségével a bejutott szennyeződéseket el kell távolítani. A pontszerű, erős terhelés káros a parkettára. A különböző fafajok eltérő keménységűek, de a tűsarkú cipő még a legkeményebb fából készült parkettán is nyomot hagy. A bútorok lába alá alátétet (pl.: filc) kell ragasztani, ami a karcolódásoktól megóvja felületet. A görgős székek görgői rendkívüli módon igénybe veszik a felületet, ezért mindenképpen erre a célra készített alátéttel vagy gumi görgővel kell védeni azt (EN12529).

A parkettát és a felületét egyaránt óvni kell a nedvességtől, a kifröccsent vizet vagy egyéb folyadékot azonnal fel kell törölni. A túl gyakori vagy túl nedves ruhával történő tisztítás károsíthatja a felületet.

Fektetés utáni első ápolás

A parketta gyárilag készre olajozott, fektetés után nem szükséges a további olajozás. Ha Ön mégis úgy dönt, hogy a felületet utána olajozza, kérjük ennek szakszerű elvégzéséről előtte tájékozódjon vagy szakemberrel végeztesse.

Ennek ellenére a nagy forgalmú helyeken (közületek) javasoljuk a felület lerakás utáni első ápolásának elvégzését, így ez egy további védő anyagként szolgál. Közvetlen a fektetés utáni első ápolás lakótérben nem feltétele a használatba vételnek, de amennyiben úgy dönt a következőképpen végezze:

  1. A fektetés után porszívózással távolítsa el a port és az egyéb szennyeződéseket.
  2. A NATURAL OIL CARE ápoló olajat hordja fel kis mennyiségben és puha kendővel vagy pad-el egyenletesen dörzsölje be a felületbe. A felesleget távolítsa el. Az olajat ne ecsettel vagy hengerrel hordja fel, mert sok anyagvesztéshez vezethet és a száradási idő is megnövekszik.
  3. 6 óra száradás után a felület használatba vehető, de 10 napig a vizes tisztítást kerülni kell.

Száraz tisztítás

Az olajos felület tisztításához általában elegendő a parkettához alkalmas porszívó fejjel történő porszívózás.

Nedves tisztítás és ápolás egyben

A száraz tisztítás után használjuk a HYDRO CARE vizes ápolószert, ami egy természetes, oldószermentes vízzel hígítható termék, tisztítja és ápolja a parkettát egyben. Az ápolás gyakorisága függ a használat intenzitásától. Magán házban, lakásban 2-4 hetente, közösségi terekben, irodákban 1-2 hetente, étteremben, üzletekben 1-2 naponta.

  1. Ha már egy másik ápolószerrel kezelték a felületet vagy erősen ragadós, koszos a felület, akkor javasoljuk a HYDRO CLEANER tisztítószer használatát, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és régi filmhártyát.
  2. A HYDRO CARE ápolószert vízzel hígítva (legalább 1:50 arányban) puha ruhával vagy nedves moppal kell felvinni.
  3. Száradás után (kb. 30 perc) javasoljuk a felület polírozását puha paddel vagy pamut ronggyal. Így javul a felület optikai megjelenése.

Frissítés, Felújítás

Későbbiekben, ha felület használat során elveszti fényét vagy a felületén megkarcolódik egyszerűen felfrissíthető a NATURAL OIL CARE ápolóolaj használatával, így az olajozott padló élettartama meghosszabbodik.

  1. Porszívózással távolítsa el a port. HYDRO CLEANER tisztítószer használatával tisztítsa meg a felületet az egyéb szennyeződésektől.
  2. A NATURAL OIL CARE ápoló olajat hordja fel kis mennyiségben és puha kendővel vagy paddel egyenletesen dörzsölje be a felületbe. A felesleget távolítsa el. Az olajat ne ecsettel vagy hengerrel hordja fel, mert sok anyagvesztéshez vezethet és a száradási idő is megnövekszik.
  3. 6 óra száradás után a felület használatba vehető, de 10 napig a vizes tisztítást kerülni kell.

Kérjük, tartsa be az alább leírtakat minden kezelésnél!

A használat előtt próbálja ki a szert egy kevésbé létható helyen, hogy annak hatását megtapasztalja.

Ha van rá mód, mindig kezeljük a teljes felületet, hogy a parketta kinézete egységes maradjon.

Soha ne használjon dörzsölő, erős alkáliákat vagy oldószer tartalmú tisztítószereket! Ezek hosszú távra tönkretehetik a felületet.

Az olajjal átitatódott eszközök öngyulladás veszélyesek, ezért azokat használat után terítse ki és szellőztesse ki, amíg teljesen meg nem szárad vagy tegye vízbe. Minden esetben tartsa be a gyártó figyelmezetéseit!

Fontos!

Ez a parketta fából készült, ezért a természetes fára jellemző sokszínűséget, szerkezeti sokféleséget kismértékben még egy-egy minőségi osztályon belül is tükrözi, ezért a honlapon látható parkettaminták csak tájékoztató jellegűek.