KÜLTÉRI BURKOLATOK

Kíváncsi, hogy néz ki a választott parketta lefektetve? Próbálja ki a VIRTUÁLIS PADLÓ STÚDIÓT!
részletek
 
 
 
 

Duna Parketta

1138, Budapest,
Váci út 168/F

Nyitvatartás:
H-P: 8.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

Telefon.:
+ 36 1 412 1729
Fax:
+36-1-412-1730

info@dunaparketta.hu

Fejlesztette:
Androvera Consulting Hungary
 
Lerakási útmutató: Kültéri faburkolat

Tárolás:
Az iDeck kültéri padlót jó szellőzésű és fedett helyen tárolja. Védje a közvetlen napfénytől.

Előkezelés:
Az esővíz hatására kimosódó csersavtartalom csökkentése érdekében használat előtt az iDeck deszkákat vízzel alaposan öblítse át. 

Eszközök:
Fúrógép, csavarhúzó, fűrész, csiszológép, csavar, sarokvas, derékszögű vonalzó, enyvező bak, jelölő kréta. 

Aljzat előkészítés:
Az aljzat legyen szilárd és egyenletes. A csapadékvíz elvezetésére a méterenként 1cm-es lejtés elegendő. Gyomnövekedés megakadályozására a talajt takarja le sötét (nem fényáteresztő) anyaggal. Egyes trópusi fafajok, olyan anyagokat (pl. csersavat) tartalmaznak, amely a faanyag tartósságát növeli. A tartósító anyagokat a csapadékvíz idővel barna folyadék formájában kimoshatja, ezért a deszkák közvetlen kapcsolatát a gipsz és egyéb vakolt falakkal, padlókkal kerülje el, védelmükre használjon műanyag fóliát. 

Elhelyezés betonra vagy kő burkolatra:
A burkolat stabilitása érdekében az alátétfákat a lejtésiránnyal párhuzamosan rögzítse szilárdan az aljzathoz. 

Elhelyezés lejtős terepen:
Lejtős terepen, állítható, az aljzathoz rögzített műanyag talpakat (+/-8m2) ajánlunk. 

Elhelyezés termőtalajra:
Ha szükséges, alkalmazzon egyenletesen szétterített homok vagy kavicságyat. Az alátétfák rögzítse érdekében 50 cm-ként helyezzen el betontuskókat. Ellenőrizze a magasságokat és a lejtésszöget, a talajt takarja le sötét (nem fényáteresztő) anyaggal, majd az alátétfákat rögzítse a betontuskókhoz. 

Szabadon álló teraszok:
Kérjen segítséget az építésztől vagy a kivitelezőtől. 

Az alátétfák lerakása:
Az alátétfákat biztonságosan és stabilan rögzítse az aljzathoz. Fafaja legyen mindig azonos, vagy tulajdonságaiban nagyon hasonló a padlóburkolatéval.
Az alátétfa a padlóburkoló vastagságának legalább kétszerese kell, legyen (pl. a 25×145 mm-es deszkákhoz, alkalmazzon legalább 42×70 mm-es keresztmetszetű alátétfát). A 42 mm-es vastagság mindenhol elegendő, de a végek összeillesztésénél szükség van a 70 mm-es szélességre. Az alátétfák egyenesbe hozásakor, mindig tartsa be a köztük lévő ajánlott távolságot. Az osztásköz a deszkák vastagságától, szélességétől és a szilárdságától függ. 21 mm-es vastagságnál 40-45 cm, 25 mm-es vastagságnál 45-50 cm-es tengelytávolságot tartson az egyes alátétfák között!

Figyelem: Amennyiben az alátétfák méretének és elhelyezésének pontos rendjétől eltérnek a kivitelezés során, jelentősen megnövelik a padlóburkolatnak szánt faanyag mechanikai deformálódását kockáztatja!

Megrendelés m2-ben: A deszkákat, egymást követő, véletlen sorrendben rakják le, ezért a lefedett felület területéhez viszonyítva 5-10 %-kal több deszka beszerzése ajánlott. A 45º-os szöget alkotó sarkoknál vagy más egyedi csatlakozásoknál a felület lefedéséhez a szükséges mennyiségnél 15-20%-kal több felhasznált deszka mennyisége.

Lerakás látható csavarokkal:

Hézagok a deszkák között:
A deszkák az évszakok váltakozásával, a levegő hőmérsékletének és nedvességtartalmának hatására természetes dilatációs mozgást végeznek: dagadnak illetve zsugorodnak. Ezért a lerakás megkezdése előtt, ajánlott a deszkák nedvességtartalmának ellenőrzése. A lerakásakor a következő szabályok betartására ügyeljen:
A deszkák közötti távolság legyen 5-10 mm. Ez a hézag - az időjárástól függően - biztosítja a „faanyag légzéshez”, (zsugorodásához és dagadásához) szükséges teret, így elkerülhető a padlózat megrongálódása.
Legalább 10 mm–es hézagot kell hagyni, ha a padlóburkolat fal vagy más rögzített elemhez csatlakozik.

Előfúrás:
A deszkákat fölülről átmenő csavarokkal rögzítse az alátétfákhoz. Minden esetben alkalmazzon előfúrást a csavarok elhelyezéséhez. Minden csatlakozási ponton a deszka jobb és baloldalán is kell csavarozni. A furatok egyenes vonalát jelölje ki krétával, készítsen a csavar átmérőjénél szűkebb furatot, pl. a 6 mm-es csavarhoz 5 mm átmérőjűt. A deszka végek kidudorodásának elkerülésére tegyük a furatokat a bütünél minimum 2 cm-rel, maximum 5-7 cm-rel beljebb.

Figyelem: Az előfúrás hiánya vagy nem megfelelő elvégzése a deszkák repedezését fogja okozni! Minden esetben végezzen előfúrást! Akkor is, ha a csavar a gyártó szerint alkalmas az előfúrás nélküli behajtásra!

Ne próbálja a deszkákat alulról befúrt csavarokkal rögzíteni.

A deszkák csatlakoztatása:
A deszkák elmozdulásának megakadályozására a végeket legalább 2 csavarral kösse az alátétfához.

Csavarok:
A tartós és biztonságos szereléshez használjon nagyszilárdságú, edzett acélból készült rozsdamentes, korrózióálló csavart. A deszkákat 2 darab, a deszka vastagságánál legalább kétszer hosszabb csavarral rögzítse. A csavarokat a fába egyenletes sebességgel csavarja. A csavar feje legyen egy vonalban a deszka felszínével, ne álljon ki belőle. Lehetőleg használjon olyan csavart, aminek feje utáni 1-2 cm-en nincs menete, hogy a csavar menetes része csak az alátétfába legyen befúrva!

Befejező lépés:
A deszkák végeit fűrész vagy gyalugéppel 45 fokos szögben vágja le, a végeket U profilú termékünkkel beszegheti.

iClip lerakása:
A lekerekített klip profilokat (vendégcsapokat) tegye az alátétfára és csavarozza le.
Minden alátétfához rögzítsen egy-egy klipet, az alátétfában fúrja elő a csavarok helyét, a furat átmérője legyen 3,5 mm.
A hornyolt deszkákat illessze a klipekhez, az összekapcsoláshoz használjon gumikalapácsot és egy darab fát.
A deszkák végeit rögzítse egy-egy klippel, két deszkavég találkozásánál mindkét oldalra tegyen egy-egy klipet. Javasoljuk, hogy a deszkák egyenletes és egyszerű lerakása érdekében használjon 42 × 70 mm keresztmetszetű alátétfát.
A deszkák soronkénti lerakását folytassa a terasz teljes lefedéséig. Az utolsó elem lehet iClip deszka vagy lekerekített profilú szegőléc.
Teraszát élvezze éveken át!

Felületkezelés:
A kültéri teraszok faanyagát érdemes speciálisan erre a célra gyártott olajjal kezelni. Az olajos kezelés nemcsak védi a fa felületét az UV sugárzás hatásaitól (szürkülés, kopás), de óvja annak felületét a kisebb mechanikai sérülésektől és hosszútávon a természetes dilatációs mozgást is csökkenti. Az olajozás nem egyszeri művelet. Minden faanyag a sűrűségétől és tulajdonságaitól függően más és más mértékben képes felszívni a felületére kent olajat. Minden esetben kérje ki az olaj gyártójának, forgalmazójának szakvéleményét. Az olajozás az első 2-3 évben évente két alkalommal kell elvégezni, ezután évente egyszer szükséges azt megismételni.Mi a laminált parketta?


részletekLaminált Parketta

Mi a valódi faparketta?


részletekValódi Faparketta

Mi a parafa parketta?


részletekParafa Parketta

Mi az ipari parketta?


részletekIpari Parketta
Laminált parketta | Szalagparketta | Furnérparketta | Parafaparketta | Bambusz Parketta (LOC) | Bambusz Parketta (csaphornyos) | Csaphornyos parketta | Kültéri Faburkolat | Svédpadló
Kereskedelem | Tanácsadás | Kiszállítás | Kivitelezés
 
cégünkrol | termékek | szolgáltatások | akciók | ÁSZF | kapcsolat