Kíváncsi, hogy néz ki a választott parketta lefektetve? Próbálja ki a VIRTUÁLIS PADLÓ STÚDIÓT!
részletek
 
 
 

Duna Parketta

1138, Budapest,
Váci út 168/F

Nyitva tartás:
H-P: 8.00 - 18.00
Sz: 9.00 - 14.00

Telefon.:
+ 36 1 412 1729
Fax:
+36-1-412-1730
info@dunaparketta.hu

 
 
Szegélylécek:

Optimális megoldást kínálnak a faparketta és fal közötti harmonikus átmenethez/lezáráshoz. Az optikai hatás mellett a szegélyléccel a fontos faltávolságot is lefedjük. A különböző szegélylécek szerepe, hogy eltakarják a dilatációs hézagokat, és keretet alkotva befejezetté, esztétikussá tegyék a burkolt helyiséget.
A szegélyléc íves vagy egyenes keresztmetszettel készített léc, amelynek hosszirányú felületei gyalulva vannak.
A szegélylécet a parkettával azonos fafajtából kell készíteni.

A szegélyléc milyensége nagy hatással van az összképre ezért érdemes a kiválasztására egy kis időt szánni.

Szegélylécek fajtái:

Tömörfa
Furnéros
Fóliás

Szegélylécek rögzitése:

Az új burkolathoz megfelelő szegély is dukál. A burkolat vásárlásakor döntsük el, hogy a burkolat saját anyagából való szegélyt szeretnénk vagy sem. Szokásos magasság kb. 40-60 mm.

A szegélylécek falhoz való rögzítése csavarokkal, szögekkel, ragasztással vagy clipszes kapcsokkal történik. Ennek során a kapcsokat kb. 40 cm távolságban a falra dübelezzük, majd a lécet egyszerűen rápattintjuk. A clips illesztésnek köszönhetően a lécet többször is probléma és sérülés nélkül a falra szerelhetjük és leszerelhetjük (pl. a fal tapétázása vagy festése alkalmával).
Abban az esetben, amikor egy precízen lerakott, tetszetős parkettázást körben úgy zárnak le, hogy a szegélylécet csak egyszerűen felszegezik vagy felcsavarozzák, a későbbiek során a szeg, illetve csavarfejek esetleges oxidációja következtében a szegélylécen is foltok jelentkezhetnek. Az esztétikai igények növekedésével ezek a megoldások egyre inkább háttérbe szorulnak, és felváltják őket a különféle un. "láthatatlan" rögzítési módok.

A szegélylécek feladata nem csupán a fal védelme, hanem egyúttal dekoratív célokat is szolgálnak. A lécek elhelyezése sokszor nem is olyan egyszerű, mint azt első pillantásra gondolnánk. A lécek kiválasztásánál és felerősítésénél arra is tekintettel kell lennünk, hogy miként rögzíthetők gond nélkül: az acélszögek például semmit sem tartanak a porózus építőanyagokban, a merev faléceket pedig csak nehezen lehet helyükre erősíteni a régi épületek görbe falai mentén.

A legtöbb lécet pontosan merőlegesen vagy gérben (45 fokos szögben) kell levágni. Ezt csak stabil gérláda segítségével tudjuk elvégezni. A fa szegélyléceket finomfogú fafűrésszel vágjuk méretre. Sokszor célszerű, ha először próbavágást végzünk egy maradék darabon.

Először a hosszú léceket vágjuk le, a kisebb darabok hosszát ezután a helyszínen jelöljük be, mert a legkisebb mérethiba is nagyon feltűnő.

Manapság már lehet kapni olyan szegélyléceket, amelyek mögött különböző méretű kábeleket lehet vezetni.

Az esetek zömében dekorazonos szegélyléceket szoktak alkalmazni a parkettákhoz, de az ellentétes színek használatával is próbálkozhatunk. Az elütő színek alkalmazása egyedi hatást ad mind a parkettának, mind a szobának.

A szegélylécek illesztéseinek esztétikus elfedésére sarokelemeket (külső, belső), ill. végzáró elemeket (jobbos, balos) alkalmazhatunk. A sarokelem az elegáns megjelenésen kívül védi is az illesztéseket a sérülésektől.

 
cégünkről | termékek | szolgáltatások | akciók | kapcsolat