LERAKÁSI ÚTMUTATÓ – BAMBUSZ PARKETTA RAGASZTÓS

Lerakási útmutató: Bambusz Parketta Csap-hornyos (ragasztós)

A tömör, csap-hornyos bambusz svédpadló fektetését tanácsos szakemberrel végeztetni.

I.) A svédpadló természetes bambusz alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait. Termékünk nedvességtartalma egy teljesen száraz lakószoba klimatikus viszonyaihoz van beállítva, igazodva a benne élők egészségéhez is, ezért felhívjuk a Kedves Vásárló figyelmét, hogy a bambusz svédpadló csak ellenőrzött, megfelelően száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése
érdekében a svédpadlót olyan helyiségben tároljuk, amelynek klímája (hőmérséklet és páratartalom) azonos a lerakni kívánt helyiség majdani, lakott körülmények közötti klímájával. Tartsa a szobát, a svédpadlót és a ragasztót a lerakás előtt legalább 72 órán keresztül, a lerakás után pedig már véglegesen, optimális szobahőmérsékleten (kb. 20 – 22 Celsius fok és 45 – 55 % páratartalom). A lerakásig a parkettát bontatlan csomagolásban fektetve kell tárolni abban a helyiségben, ahol felhasználásra kerül.

II.) Az aljzat száraz, szilárd, sík, repedésmentes és sima legyen. Az utolsó vizes munka után (aljzatbetonozás, vakolás) a megfelelő technológiai időt ki kell várni. El kell távolítani a viasz, olaj, festék, ragasztómaradékokat és más szennyeződéseket. A méterenkénti ± 1 mm-t meghaladó aljzat egyenetlenséget aljzatkiegyenlítővel kell egyenletessé tenni. Az aljzatkiegyenlítő kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, mert sok vizet vihetünk be vele az aljzatba, mivel a gyártók többnyire hidegburkolatok alá fejlesztették ki őket, ahol a nedvességtartalom szerepe nem jelentős, viszont a bambusz svédpadlónál meghatározó jelentőségű. Fontos, hogy olyan aljzatkiegyenlítőt válasszunk, melyet a gyártó kifejezetten a svédpadlóhoz ajánl! Ha nincs a csomagoláson feltüntetve, hogy alkalmas parketta, svédpadló, fa padlóburkolat alá, akkor a kiegyenlítő anyag hidegburkoláshoz
készült, amit csak igen hosszú száradási idő után lehet burkolni a bambusz svédpadlóval. Az aljzatkiegyenlítő alá alapozó használata ajánlatos. A bambusz svédpadló is csakúgy, mint a parketták esetében, csak teljesen száraz –CM 1,8% alatti nedvességtartalmú – aljzatra (lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra) fektethető. Az aljzat nedvességét a lerakás előtt ellenőrizni kell, melyet tanácsos szakemberrel elvégeztetni.

III.) A fektetés megkezdése előtt a nem megfelelő minőségű aljzatot (pl.: porzó beton) le kell alapozni, ezzel biztosítjuk a ragasztó anyag és az aljzat közötti tapadást.

A bambusz svédpadló fektetése a faltól, illetve minden beépített tárgytól körülbelül 15 mm-re kezdődjön, ezt célszerű ékeléssel biztosítani. Ragasztóanyagként poliuretán ragasztót ajánljuk.

IV.) A ragasztóanyag szükséglet a svédpadló méretétől és aljzat minőségétől függően 0,8-1,0 kg/m2.
A lerakást mindig horonnyal a fal felé kezdjük úgy, hogy a fektetési irány lehetőleg a beeső fény fő irányát kövesse. A ragasztóanyagot a fektetendő teljes felületen, a ragasztóanyag gyártó cég által javasolt fogas lappal, vékony rétegben, egyenletesen vigyük fel az aljzatra, majd a svédpadlót csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy az összefüggő, zárt felületet alkosson. Az elhelyezett elemeket nem túl erősen, ütőfával megütögetjük, hogy az jól feküdjön a ragasztóanyagban. Csővezetéknél, vagy egyéb rögzített épületelemeknél is feltétlenül tartsuk be az előírt 13 – 15 mm-es fektetési távolságot!
A leragasztás után a svédpadlót, a ragasztóanyag gyártója által előírt ideig hagyjuk pihenni, amíg a ragasztó megköt, és a parketta igazodik a szoba mikroklímájához.

V.) A bambusz svédpadló is, mint minden padló, használat során természetes mértékben kopik, ezért rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Az asztalok és székek lábára ragasszon megfelelő méretű filc alátétet. Érdes, nehéz tárgyak alá is helyezzen filc alátétet. Vigyázat: bármennyire is kemény a bambusz svédpadló, a tűsarkú cipő nyomot hagyhat rajta! Tisztításhoz használjon porszívót vagy partvist, majd enyhén nedves, puha kendőt. Vigyázzunk arra, hogy a felület ne érintkezzen vízzel vagy vegyszerekkel, ha mégis, ügyeljünk arra, hogy azt minél rövidebb idő alatt eltávolítsuk.
Javasoljuk a felületkezelt bambusz svédpadló gondozására gyártott ápolószerek használatát, melyek segítségével a padló megőrzi eredeti szépségét. Ezek használata esetén ügyeljünk arra, hogy a kívánt
eredmény csak akkor érhető el, ha azt a gyártó által előírt módon alkalmazzuk.

VI.) A természetes bambuszból készült parketták érzékenyen reagálnak a levegő relatív páratartalmára. Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító vagy klímaberendezés beállítását a parkettaelemek összeszáradásának és a repedések megelőzésének érdekében. Fontos, hogy az átlagos 20 Celsius fokos hőmérséklet és a 45 – 55 % relatív páratartalom folyamatosan biztosítva legyen.
Az Ön által vásárolt termék a nemzetközi szabványnak megfelelő minőségi osztályú, amely osztályok csak és kizárólagosan a felhasznált bambusz anyag struktúrájából fakadóan különböznek egymástól.
Az egyes parkettaelemek méretében, kiképzésében, nedvességtartalmában, használhatóságában nem lehetnek eltérések. Ezért kérjük, hogy a beépítés előtt minden elemet ellenőrizzen, hogy hibamentes-e. Az esetleges reklamációt lerakás előtt azonnal, írásban közöljék a vásárlás helyén és
várják meg válaszunkat is. Beépített, hibás darabok után semmilyen költséget nem vállalunk! A bambusz svédpadló teljes keresztmetszetében természetes anyagból készül, amely egy természetben fejlődő natúrtermék. Strukturális és színváltozások az anyag tulajdonságai, ezért nem szolgálnak reklamáció alapjául. Csak a gyártásból eredő méret, alak és felületi eltérések képezhetik reklamáció tárgyát.

Padlófűtés (csak a 10mm és 15mm vastag rétegelt alkalmas)

Az aljzattal kapcsolatban több dolog is van, amire fontos figyelni: nedvességvizsgálatot, valamint egy jegyzőkönyv szerinti felfűtési vizsgálatot (5 fokonként) szükséges végezni. A csap-hornyos bambusz parketta padlófűtés felett történő fektetése esetén az aljzathoz kell ragasztani a panelokat PU ragasztóval A padlófűtést a munkálatok előtt ki kell kapcsolni, és a parkettának is normál szobahőmérsékletűnek kell lennie.
A padlófűtés hőmérséklete nem lehet magasabb 27 °C-nál.
Bemenő legmagasabb vízhőmérséklet: 50 °C.

A bambusz parketta lefektetése után vissza lehet kapcsolni a padlófűtést. Az első héten ne legyen a hőmérséklet 16-20°C-nál magasabb, a következő héten pedig már a fent leírtaknak megfelelően lehet fűteni.