Kíváncsi, hogy néz ki a választott parketta lefektetve? Próbálja ki a VIRTUÁLIS PADLÓ STÚDIÓT!
részletek
 
 
 

Duna Parketta

1138, Budapest,
Váci út 168/F

Nyitva tartás:
H-P: 8.00 - 18.00
Sz: 9.00 - 14.00

Telefon.:
+ 36 1 412 1729
Fax:
+36-1-412-1730
info@dunaparketta.hu

 
 
Laminált padló:

A laminált padlóburkolatok anyaga több mint 90%-ban fa. Ez azonban nem a hagyományos értelemben vett fűrészáru, hanem környezetbarát faőrlemény, amelyből nagyszilárdságú (850-890 kg/m3 fajsúlyú HDF) hordozólap készül. A hordozólap felszínén impregnált, UV-álló, színtartó dekorréteg, és az ezt védő, átlátszó, kopás- és karcolásálló, különlegesen kemény melamingyantás védőréteg van. A panelt hátoldalt ugyancsak melaminos balanszrétege teszi szendvicsszerkezetűvé és egyben formatartóvá, mivel e réteg szilárdsága azonos a fedőrétegekével. Felépítéséből adódóan a laminált padlólapok vastagsága 7 / 8 / 10 mm, így vizes rendszerű padlófűtés esetén is alkalmazhatóak.

A laminált padló általános jellemzői:

A laminált padló kisebb mértékben reagál a környezeti hatásokra, mint az élő fa. Ez legtöbbször fautánzatú, de elterjedőben vannak a csempe, kő, márvány és különböző fantáziaszínek. Ma már a laminált padlók külön kategóriát képviselnek a padlóburkolatok között. Eredetileg a rendkívül olcsó ára miatt futótűzként terjedt el világszerte. Manapság a legjobb minőségű laminált padlók ára vetekszik, sőt sok esetben felülmúlja a hagyományos parkettákét. Felületüket erezetnyomással teszik még élethűbbé. Sokan a hő és karcállósága miatt kedvelik, mások az egységes színhatás miatt részesítik előnyben, megint másokat a jó értelemben vett igénytelensége, könnyű takaríthatósága vonz. Erős kopásállóságának köszönhetően olyan helyiségekbe is igen praktikus, ahol nagy az igénybevétel. Vékony szerkezete folytán ideális a padlófűtéssel ellátott helyiségek burkolására. A színük és mintázatuk valósághű ugyan, de "mesterségesen" előállított és gyárilag ellenőrzött, jelentős árnyalati eltérésektől mentes. Beépítési magasságuk csekély, maximum 10 mm, ami különösen felújítási munkáknál igen előnyös. A panelek illesztése nagy pontosságú, így nem keletkezhetnek az elemek között hézagok. A felületük rendkívül ellenálló, nem hagy nyomot rajtuk a cigarettaparázs, nem károsítják felületüket a háztartási oldószerek, kopórétegük nyomás- és karcálló. Végezetül a különféle gyártmányokon belül a panelek színválasztéka olyan variációk egyszerű kialakítására is lehetőséget ad, amelyre eddig gondolni sem nagyon lehetett.
Felépítésében igen eltérő lehet, gyártótól függően, de általában rendelkezik egy kopóréteggel, egy dekorfilmmel, egy hordozólappal - mely műgyanta kötésű anyag - és egy balanszréteggel, mely gondoskodik a formatartásról. Amit látunk az a dekorréteg, melyre fototechnikai eljárással viszik fel a mintázatot.
Előnye a kis beépítési magasság, ami a padlószőnyeg kiváltására kiválóan alkalmas, illetve a jó hővezető képesség, ami alkalmassá teszi padlófűtéses helyiségek burkolására is.

Jó tudni!

A forgalomba kerülő laminált padlóburkoló panelek kopásállósága különböző. A széles minta- és színválaszték a magasabb kopásértékű panelfajtákon belül van. A laminált padlólapok általában ragasztás nélkül lerakható Click rendszerben kaphatóak. Lerakásukhoz száraz, szilárd aljzat szükséges, amely lehet simított, aljzatkiegyenlített beton, vagy régi burkolat. Padlószőnyeg esetén a szőnyeget ajánlott felszedetni, mert a porallergiára érzékenyek csak így vehetik elejét a porképződésnek. A szőnyegre fektetett padló ugyanis a szegélyek mentén továbbra is pumpálni fogja a port, mivel ingadozó vastagsága miatt megnő a padló használat közbeni mozgása. A laminált padló garancia ideje is változó; ez lehet 10-30 év, amely életbe lépéséhez szükséges a szakkereskedésben átvett garancialevél.

Kopásállósági osztályok

Egy laminált padló koptató hatásokkal szembeni ellenállását kopásállósági osztályként adjuk meg (AC 3, AC 4, AC 5 EN 685 szerint).

Aktuális értékek:

Kopásállósági osztályAC 3AC 4 AC 5
ÜtésállóságIC 1IC 2 IC 3
IP értékekIP31IP32IP33

A kopásállósági osztály megállapítása oly módon történik, hogy a vizsgálandó panelt egy vizsgálószerkezetre feszítik, majd dörzspapírral borított kerekeket (dörzskerekeket) helyeznek rá. A kopását minden 100. fordulat után megvizsgálják. A dörzskerekeken lévő dörzspapírt minden 200. fordulat után cserélik.
A kezdő kopáspont (IP) az a pont, melyen a dekornyomás kopása világos felismerhetőséggel először jelentkezik.

A laminált padló ápolása

Mint minden padló, a laminált parketta is időnkénti ápolást igényel. A padlólapok tartósságának érdekében rendszeres porszívózás szükséges. Ha a padló felülete enyhén szennyezett, nedves ruhával töröljük fel. A felmosórongyot azonban mellőzzük, mert ez túl sok vizet juttat a padló felületére, és a feltörléshez is csak az ajánlott tisztítószereket használjuk. A túl nedvesen (vízzel) végzett tisztítás a hordozólemez felduzzadásához vezethet. A laminált padlók tisztítószereinek megválasztásánál célszerű arra ügyelni, hogy ne tartalmazzanak viaszokat vagy olajokat. Az olajok és viaszok nem képesek - úgy mint a fafelületek esetében - behatolni a zárt laminált felületbe és ezért (kenődő) réteg formájában a laminált padlóra rakódnak. Az említett réteg miatt a laminált padló tisztítása során törlésfoltok és járás közben járásnyomok keletkeznek.
A laminált padlók felületét azonban csiszolni tilos, mert ezzel megsértjük a kopásálló védőréteget!

Lerakás

billenő LOC rendszer

Manapság a legtöbb laminált padló ragasztás nélkül fektethető le. Ez nemcsak a padló fektetését teszi gyorsabbá, hanem a padló felszedését is lehetővé teszi. A lefektetése csupán annyiban különbözik a ragasztós padlóburkolattól, hogy a ragasztás nélküli elemeket folyamatosan rakhatjuk le, a fektetés kezdőiránya pedig lényegtelen. Egymáshoz illesztésüket ráhúzással, vagy csúsztatással végezhetjük el.

HDF (High Density Fibreboard vagy nagytömörségű rostlemez)

Farostokból előállított fa alapanyagú lemez. A HDF lapokat elsősorban laminált padlók hordozólemezeként alkalmazzák. A lapok nagyon homogén struktúrával és zárt felületekkel rendelkeznek. Ezért a HDF lapok közvetlenül kasírozhatók, elláthatóak nyomással, furnérral vagy akár lakkal is. Duzzadási magatartásukat tekintve felülmúlják a faforgácslapot.

Padlófűtés

Nagy anyagtömörségük miatt a laminált padlók kiválóan alkalmasak melegvizes fűtéseken történő fektetéshez. A hő kiválóan átjut az anyagon - ezzel optimális hővezető képességet szavatolva. Minthogy a melegvizes padlófűtések esztrich-ágyban helyezkednek el, a laminált padló fektetése előtt fontos nedvességvizsgálatot, valamint egy jegyzőkönyv szerinti felfűtési vizsgálatot végezni. A laminált padló padlófűtés felett történő fektetése esetén először PE fóliát, majd speciális, padlófűtéshez kifejlesztett alátétet kell kiteríteni.

 
cégünkről | termékek | szolgáltatások | akciók | kapcsolat