KÜLTÉRI BURKOLATOK

Kíváncsi, hogy néz ki a választott parketta lefektetve? Próbálja ki a VIRTUÁLIS PADLÓ STÚDIÓT!
részletek
 
 
 
 

Duna Parketta

1138, Budapest,
Váci út 168/F

Nyitvatartás:
H-P: 8.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

Telefon.:
+ 36 1 412 1729
Fax:
+36-1-412-1730

info@dunaparketta.hu

Fejlesztette:
Androvera Consulting Hungary
 
Lerakási útmutató:  Parafa Parketta

A.)A fogadó szerkezet  

A fogadó aljzat lehet: parketta, esztrich aljzat, kerámia vagy márványburkolat, linóleum vagy PVC. Lépéshanggátlás céljára használjon 2 mm vastag parafa vagy habfóliát (padlófűtés esetén speciális alátétet). Amennyiben egy méteren belül 2 mm-nél nagyobb egyenetlenség tapasztalható, úgy megfelelő alapozó használatával aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni. Az aljzat legyen száraz és pormentes. A szárazság a cementesztrichnél CM-készülékkel mért <1,5 %-ot, padlófűtésnél < 1,0 %-ot, anhydritesztrichnél < 0,3 %-ot jelent. Azoknál a helyiségeknél, amelyek nincsenek alápincézve, illetve a bentmaradó fémpadlóknál (esetleges hőhidaknál) az aljzatbetonon áthatoló páradiffúzióra kell számítani. Emiatt a burkolat alá feltétlenül terítsünk le 0,2 mm vastag párazáró PE-fóliát. A fóliákat 20 cm-es fedésben helyezzük el, falnál ne vágjuk el, hanem minden irányban pár cm-nyi fóliát hajtsunk fel! A nem alápincézett helyiségeknél a megfelelő hőszigetelés mellett gondoskodni kell az ide vonatkozó DIN-szabvány szerinti párazárásról.

A régi, bentmaradó burkolatra az új lapokat szálirányra merőlegesen kell elhelyezni.

A régi burkolat legyen stabil, egyenletes és vízszintes. Az egyenetlenségeket ki kell simítani. Új burkolatot csak szerkezetileg hibátlan fogadó felületre fektessünk!!!  

B.)Tágulási (dilatációs) hézagok 

 A helyiségek páratartalma változó. Annak érdekében, hogy a magasabb páratartalom miatti hőtágulás ne okozzon gondot (a burkolat szabadon tágulhasson), tágulási (dilatációs) hézagokat kell hagyni. A fal és a burkolat között minden irányban hagyjunk 10-12 mm-es hézagot. Ezt a hézagot minden, a padlóból függőlegesen kiálló szerkezetnél tartani kell (fűtéscsövek, küszöbök, oszlopok stb.). Ugyancsak hézagot kell hagyni a burkolatváltásoknál, az ajtók és átjárók környékén, a lépcsőknél, és minden egyéb kiemelkedésnél és rögzített elemnél. A hézagokat szegéllyel, csőrózsával, burkolatváltó, burkolatzáró vagy egyéb, a rendszerhez tartozó profillal kell takarni. Dilatálni kell ott is, ahol a helyiség mérete meghaladja a burkolat száliránya szerint hosszában a 10 métert, keresztben a 8 métert. Az aljzatban lévő tágulási hézagok mentén a burkolatnál is hézagot kell hagyni.

C.)Fektetés  

A Loc rendszer erősen záró, egymáshoz tökéletesen illeszkedő kapcsolata gyors és egyszerű fektetést tesz lehetővé. A burkolás után azonnal lehet rajta járni, várakozási idő nélkül. A rendszer csak úsztatott burkolatként építhető be (a paneleket nem kell az aljzathoz rögzíteni).
A burkolás lépései:
1.)  Az egyes elemeket a jobb optikai hatás érdekében a fénysugarakkal párhuzamosan fektessük le.
2.)  Az előkészített aljzatra (kivéve a fára) terítsünk 0,2 mm vastag párazáró PE-fóliát, a falak mentén hajtsuk fel kb. 5 cm magasságban. Az egyes tekercsek 20-30 cm-es fedésben legyenek. Erre kerül egymáshoz illesztve (nem fedésben!) a 2 mm vastag (vastagabb ne legyen!) lépéshanggátló habfólia vagy parafa. Mivel a parafa készparketta alsó rétege is parafa, ezért nem feltétlenül kell (csak ajánlatos) a lépéshanggátló réteg.
3.)   A burkolást a helyiség bal oldalán kezdjük el. Az első elemet a határoló falaktól 10-12 mm-re helyezzük el (használjunk éket) úgy, hogy a horony a fal felé essen. Rendkívül fontos az első sor szilárd kiékelése.
4.)   Az első darabok rögzítéséhez illesszünk szorosan egymáshoz két elemet (a csap és a horony kerüljön egymással szembe), majd ütőfa segítségével egy kalapáccsal finoman üssük össze. Figyeljünk arra, hogy az ütéssel ne sértsük meg a csapot.
5.)  Minden további sor az első sort követi. Az új elemet horonyoldalával helyezzük párhuzamosan  a már lerakott sor eleméhez teljes hosszában. Kalapáccsal és ütőfa segítségével ismét üssük össze óvatosan. Az ütőfát - speciális kialakításának köszönhetően - nem kell levenni az elemről, csak végig kell csúsztatni rajta.
6.)  A lap keskenyebb oldalát ugyanúgy kell csatlakoztatni, ahogy azt a 4. pontban leírtuk.
7.)  Vágjuk méretre a bejelölt elemeket. Tipp: a lapokat a hátoldalukon fűrészeljük dekopírfűrésszel, így sima lesznek azt élek!
8.)  Az első sor végén levágott elemmel kezdjük a következő sort. A kezdő elem ne legyen rövidebb, mint 40 cm.
9.)  Az ajtóknál és a fűtőcsöveknél stb. a szabásnál 10-12 mm-es tágulási hézagot kell figyelembe venni.
10.)  A faajtótok szabásánál is figyelembe kell venni a tágulási hézagot.
11.)  A megfelelő méretre jelölt és levágott utolsó sort jelöljük be: az utolsó előtti sor lapjára illesztjük az utolsó lapot, majd egy másik lapot ráteszünk, és a falhoz szorítjuk. A rögzítéshez használjuk kalapácsot és ütőfát.  
 
Lábazati szegélyek, takarólécek
Az ékek eltávolítása után a tágulási hézagokat szegélyléccel takarjuk el (pl. pattintós rendszerűvel). A léceket csak a falhoz szabad rögzíteni, soha ne ragasszuk vagy szögezzük a burkolathoz!
 

D.) Padlófűtés

A LOC - rednszerű úsztatott padlónál az aljzat felszíni hőmérséklete nem lépheti túl a 28 °C-ot. Részletes információkért kövesse a padlófűtési rendszer gyártója/szállítója által adott utasításokat, vagy konzultáljon a rendszer szerelőjével. 
Ne feledje, hogy a padlóra helyezett szőnyegek „hő-gyűjtőként, hő-termelőként” viselkedhetnek, és így a javasolt maximum felszíni hőmérsékletnél magasabbra emelhetik a padló felszíni hőmérsékletét.

A problémák elkerülése végett – a használat és a tartósság érdekében – a kivitelezés során a lefektetéssel kapcsolatos normákat és szabályokat nagyon szigorúan be kell tartani!
 
- A fűtött aljzat kiszárítását a fűtés be/kikapcsolásával kell elérni, és szüneteltetni kell a padló lefektetése előtt; egy előírt eljárást követve! Ez után lehet megkezdeni a „fűtési fázist”.
- Beton aljzatok esetében a fűtési fázis legalább 21 nappal az alap teljes kiszárítása után kezdhető meg!
- A fűtési fázist 3 napon keresztül folyamatosan fenntartott, 25 °C-os hőmérséklettel kell kezdeni!
-  Az aljzatot legalább 60-90 napig kell szárítani!
- A hőmérsékletet minden nap emelni kell a gyártó által előírt maximum hőmérsékletig. Ezt a maximum értéket legalább 72 óráig kell tartani, és 5-7 napig fenntartani a padlófűtést kikapcsolás nélkül!
- A hőmérséklet csökkenése úgy érhető el, hogy minden nap addig csökkentik, amíg a felszínen elérik a 18°C-ot.
- Úsztatott padlóburkolatok fektetés közben a felszíni hőmérséklet nem haladhatja meg a 18 °C-ot és a lefektetés után ezt 3 napig meg is kell tartani!
- Az aljzat felszíni hőmérsékletét lassan növelni kell maximum 28 °C-ig!

E.) Tisztítás, karbantartás, a helyiség klímájára vonatkozó előírások

A ragasztásmentes burkolatok karbantartása és tisztítása igen egyszerű feladat. A napi tisztításhoz elég egy száraz, puha törlőkendő, mop vagy porszívó, esetleg egy nedves, alaposan kicsavart tisztítókendő. Ne használjon „microfaser”, azaz víztartó kendőt. Ne hagyjunk hosszú ideig a padlón vízfoltot vagy vizes rongyot! Ahhoz, hogy elkerüljük a padló karcolódását, ragasszunk filckorongot a bútorok, székek, fotelek, asztalok lábára. A gurulószékek görgői csak lágy műanyagból lehetnek. (Irodákban a speciális alátétet ajánlanak a görgőkre.). Ne használjunk súrolóport vagy egyéb súrolóanyagot! Ne használjunk durva tisztítószert! A makacsabb szennyeződéseket (festékeket, ragasztót stb.) mosóbenzinnel vagy acetonnal távolítsuk el! A bejárathoz használjunk megfelelő méretű lábtörlőt (legalább 1x0,8 m legyen)!
A helyiség klímája: kérjük, az utasítást feltétlenül tartsuk be! A ragasztásmentes készpadlók ideális környezete 40-60 % relatív páratartalom és 20ºC hőmérséklet. Ezt különösen a fűtési időszakban kell figyelembe venni.  


Mi a laminált parketta?


részletekLaminált Parketta

Mi a valódi faparketta?


részletekValódi Faparketta

Mi a parafa parketta?


részletekParafa Parketta

Mi az ipari parketta?


részletekIpari Parketta
Laminált parketta | Szalagparketta | Furnérparketta | Parafaparketta | Bambusz Parketta (LOC) | Bambusz Parketta (csaphornyos) | Csaphornyos parketta | Kültéri Faburkolat | Svédpadló
Kereskedelem | Tanácsadás | Kiszállítás | Kivitelezés
 
cégünkrol | termékek | szolgáltatások | akciók | ÁSZF | kapcsolat