KÜLTÉRI BURKOLATOK

Kíváncsi, hogy néz ki a választott parketta lefektetve? Próbálja ki a VIRTUÁLIS PADLÓ STÚDIÓT!
részletek
 
 
 
 

Duna Parketta

1138, Budapest,
Váci út 168/F

Nyitvatartás:
H-P: 8.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

Telefon.:
+ 36 1 412 1729
Fax:
+36-1-412-1730

info@dunaparketta.hu

Fejlesztette:
Androvera Consulting Hungary
 
Lerakási útmutató: Csaphornyos-, lamella-, mozaik-, ipari parketta

A tömör, felületkezeletlen parketták fektetését tanácsos szakemberrel végeztetni.

I.)                 Tárolás

A parketta természetes fa alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait. Termékünk nedvességtartalma egy teljesen száraz lakószoba klimatikus viszonyaihoz van beállítva, igazodva a benne élők egészségéhez is, ezért felhívjuk a Kedves Vásárló figyelmét, hogy a parketta csak ellenőrzött, megfelelően száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a parkettát olyan helyiségben tároljuk, amelynek klímája (hőmérséklet és páratartalom) azonos a lerakni kívánt helyiség majdani, lakott körülmények közötti klímájával. Tartsa a szobát, a parkettát és a ragasztót a lerakás előtt legalább 72 órán keresztül, a lerakás után pedig már véglegesen, optimális szobahőmérsékleten (kb. 20 - 22 Celsius fok és 45 - 55 % páratartalom). A lerakásig a parkettát bontatlan csomagolásban fektetve kell tárolni abban a helyiségben, ahol felhasználásra kerül. 

II.)              Aljzat, alátétek

Az aljzat száraz, szilárd, sík, repedésmentes és sima legyen. Az utolsó vizes munka után (aljzatbetonozás, vakolás) a megfelelő technológiai időt ki kell várni. El kell távolítani a viasz, olaj, festék, ragasztómaradékokat és más szennyeződéseket. A 2m-en ± 2 mm-t meghaladó aljzat egyenetlenséget aljzatkiegyenlítővel kell egyenletessé tenni. Az aljzatkiegyenlítő kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, mert sok vizet vihetünk be vele az aljzatba, mivel a gyártók többnyire hidegburkolatok alá fejlesztették ki őket, ahol a nedvességtartalom szerepe nem jelentős, viszont a parkettánál meghatározó jelentőségű. Fontos, hogy olyan aljzatkiegyenlítőt válasszunk, melyet a gyártó kifejezetten a tömör faparkettákhoz ajánl! Ha nincs a csomagoláson feltüntetve, hogy alkalmas parketta alá, akkor a kiegyenlítő anyag hidegburkoláshoz készült, amit csak igen hosszú száradási idő után lehet burkolni a parkettával. Az aljzatkiegyenlítő alá alapozó használata ajánlatos. A parketta csak teljesen száraz –CM 2% alatti nedvességtartalmú – aljzatra (lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra) fektethető. Az aljzat nedvességét a lerakás előtt ellenőrizni kell, melyet tanácsos szakemberrel elvégeztetni.

III.)           Fektetés

A fektetés megkezdése előtt az aljzatot le kell alapozni, ezzel biztosítjuk a ragasztó anyag és az aljzat közötti tapadást. A parketta fektetése a faltól, illetve minden beépített tárgytól körülbelül 10 – 15 mm-re kezdődjön, ezt célszerű ékeléssel biztosítani. Ragasztóanyagként elsősorban PU (poliuretán) ragasztót ajánlunk.
A ragasztóanyag szükséglet a parketta méretétől és aljzat minőségétől függően 0,8-1,0 kg/m2. A lerakást mindig horonnyal a fal felé kezdjük úgy, hogy a fektetési irány lehetőleg a beeső fény fő irányát kövesse. A ragasztóanyagot a fektetendő teljes felületen, a ragasztóanyag gyártó cég által javasolt fogas lappal, vékony rétegben, egyenletesen vigyük fel az aljzatra, majd a parkettát csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy az összefüggő, zárt felületet alkosson. Az elhelyezett elemeket nem túl erősen, ütőfával megütögetjük, hogy az jól feküdjön a ragasztóanyagban. Csővezetéknél, vagy egyéb rögzített épületelemeknél is feltétlenül tartsuk be az előírt 10 - 15 mm-es fektetési távolságot!
A leragasztás után a parkettát, a ragasztóanyag gyártója által előírt ideig hagyjuk pihenni, amíg a ragasztó megköt, és a parketta igazodik a szoba mikroklímájához.

IV.)            Lakkozás

A leragasztott parkettát a durva csiszolás után és a finom csiszolás előtt megfelelő parketta hézagtömítő anyaggal kell spatulázni. Az befolyik az elemek közötti esetleges résekbe, ez egyaránt vezet tartóssághoz és minőségjavuláshoz. Ezt követően a parkettát egyre finomabb csiszolóvászonnal átcsiszoljuk addig, amíg egy teljesen sík és sima felületet nem kapunk. Csiszolás után elengedhetetlen a teljes portalanítás. A lakkozás csak teljesen sík, sima és pormentes felületen lesz tökéletes. A kész felületre először a lakk gyártója által javasolt alapozót hordjuk fel, majd azt színtelen kopásálló lakkal két-három rétegben lakkozzuk le. Az utolsó lakkréteg felhordása előtt elvégzett igen finom (120-as szemcséjű csiszolópapírral) csiszolással növelhető a felület simasága. Figyelem! Célszerű lakkozási próbát elvégezni néhány darab parkettán. Például az alapozók általában a parketta lakkozás utáni elsötétedését gátolják. Sötét parketta esetén ( pl.: gőzölt akác) viszont eltérő kivilágosodást okozhat az alapozó, ezért a sötét fáknál általában nem célszerű alapozni.

V.)               Padlófűtés

Bükk és juhar fafajokból készült termékeinket padlófűtésre nem ajánljuk. A többi fafajból padlófűtésre a mozaik-, lamella parketta ideális. Vékony szerkezetük következtében hőáteresztő képességük megfelelő. A faanyag rugalmassága és flexibilitása következtében a hőmérsékletváltozásból eredő deformációkat jól követi. Az aljzatnak és a lakásnak a parketta fektetése előtt teljesen száraznak kell lenni (cementesztrich esetén 1,8 % alatti nedvességtartalom). A kiszárítást fokozatosan kell végezni úgy, hogy az aljzatban ne maradjon feszültség. A feszültségmentesség érdekben a száradási folyamat befejezésekor célszerű egy fokozatos (az előremenő víz hőmérsékletét napi 5 °C -kal emelve) felfűtést alkalmazni, a később alkalmazni kívánt hőmérsékletig, egy hétig azon tartani, majd a hasonló ütemű visszacsökkentést is elvégezni. A parkettát körülbelül 20 °C -os hőmérsékletű aljzatra fektessük. Fektetés után és csiszolás előtt ismét el kell végezni a feszültségmentesítést, utána a fentiek szerint lakkozzuk. A későbbi használat során nem szabad túllépni a feszültségmentesítéskor alkalmazott maximális hőmérsékletet.

VI.)            Ápolás

A parketta is, mint minden padló, használat során természetes mértékben kopik, ezért rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Az asztalok és székek lábára ragasszon megfelelő méretű filc alátétet. Érdes, nehéz tárgyak alá is helyezzen filc alátétet. Vigyázat: bármennyire is kemény a parketta, a tűsarkú cipő nyomot hagyhat rajta! Tisztításhoz használjon porszívót vagy partvist, majd enyhén nedves, puha kendőt. Vigyázzunk arra, hogy a felület ne érintkezzen vízzel vagy vegyszerekkel, ha mégis, ügyeljünk arra, hogy azt minél rövidebb idő alatt eltávolítsuk.
A természetes fából készült parketták érzékenyen reagálnak a levegő relatív páratartalmára. Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító vagy klímaberendezés beállítását a parkettaelemek összeszáradásának és a repedések megelőzésének érdekében. Fontos, hogy az átlagos 20-22 Celsius fokos hőmérséklet és a 45 - 55 % relatív páratartalom folyamatosan biztosítva legyen.
Ha évek múltán úgy ítéli meg, hogy a lakk a nagyobb igénybevételű helyeken kissé megkopott, finom csiszolópapírral csiszolja át, portalanítsa és tegyen rá egy újabb lakkréteget. Fontos, hogy ne várja meg amíg a lakk teljesen átkopik, mert a fa gyorsabban kopik és elkerülhetetlenné válik egy teljes gépi csiszolás. A fentiek betartásával parkettája évszázadokon át szolgálhatja Ön és utódai kényelmét.Mi a laminált parketta?


részletekLaminált Parketta

Mi a valódi faparketta?


részletekValódi Faparketta

Mi a parafa parketta?


részletekParafa Parketta

Mi az ipari parketta?


részletekIpari Parketta
Laminált parketta | Szalagparketta | Furnérparketta | Parafaparketta | Bambusz Parketta (LOC) | Bambusz Parketta (csaphornyos) | Csaphornyos parketta | Kültéri Faburkolat | Svédpadló
Kereskedelem | Tanácsadás | Kiszállítás | Kivitelezés
 
cégünkrol | termékek | szolgáltatások | akciók | ÁSZF | kapcsolat