KÜLTÉRI BURKOLATOK

Kíváncsi, hogy néz ki a választott parketta lefektetve? Próbálja ki a VIRTUÁLIS PADLÓ STÚDIÓT!
részletek
 
 
 
 

Duna Parketta

1138, Budapest,
Váci út 168/F

Nyitvatartás:
H-P: 8.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

Telefon.:
+ 36 1 412 1729
Fax:
+36-1-412-1730

info@dunaparketta.hu

Fejlesztette:
Androvera Consulting Hungary
 
Lerakási útmutató: Bambusz Parketta LOC - rendszer (ragasztást nem igényel)

Szükséges anyagok: 0,2 mm vastag párazáró PE-fólia, 3 mm vastag lépéshangszigetelõ habfólia,  távtartó ék, fûrész, kalapács, ceruza, merõszalag, stb.(Javasoljuk, hogy a munkát melegburkoló szakemberrel végeztesse el.)

I.)                 Elõkészület

Fektetés elõtt a padlót minimum 3-5 napig, bontatlan csomagolásban, fektetve abban a helységben kell tárolni akklimatizálódás céljából, ahol felhasználásra kerül. (Téli idõszakban a hosszabb akklimatizálási idõ szükséges. Ennek meghatározása a helyi körülményektõl nagymértékben függ). A bambuszparketta lerakása az utolsó szakipari munka legyen az építkezés során. A bambusz parketta nem alkalmas nedves helyiségek (pl. fürdõszoba vagy szauna) burkolására. 

II.)              Aljzat, alátétek

1.) A fogadó aljzatnak síknak, tisztának és száraznak kell lennie. A méterenkénti 2 mm-nél nagyobb eltéréseket ki kell egyenlíteni, vagy le kell csiszolni. Természetesen minél jobban közelít a síkhoz az aljzat, annál tökéletesebben alakul ki a szilárd és egybefüggõ úszópadló jelleg. A fogadó aljzat nedvességtartalma max. 1,8 CM% lehet.

2.) A fektetésnél szükség van legalább 20-22 Celsius fokos környezeti hõmérsékletre és a fogadó aljzat is legalább 18 Celsius fokos legyen. A relatív páratartalom 45-55%-os legyen. Ne parkettázzon hidegben, vagy nedves környezetben.  

III.)           Lerakás 

1.) A bambuszparketta természetes anyag, a természet színvilágát tükrözi, ezért egyszerre több dobozból dolgozzon, hogy a kellõ összhatást kialakíthassa.

A klikkes (LOC- rendszer) bambusz parkettát úsztatva kell lefektetni! Nem szabad a fogadó alzatra ragasztani, szegelni vagy hasonló módon rögzíteni.

2.) A bambusz parketta a terem klímájának függvényében folyamatos változtatja méretét, ezért falak mentén, minden rögzített épületrésznél (pl. küszöbök, oszlop, fûtéscsövek, kandalló stb.) 15 mm-es mûködési légrést kell biztosítani. (dilatáció) Ezt a rést szegélyléccel vagy megfelelõ fémprofillal kell takarni, amit tilos az úsztatott bambusz parkettához rögzíteni.

3.) A munka során a paneleket szemrevételezéssel ellenõrizni szükséges; soha se építsen be szemmel láthatóan hibás panelt. Hibás panelek bedolgozására nem vonatkozik a garancia! Az esetlegesen hibás paneleket a vásárlás helyén kicseréljük.

4.) Elõször a 0,2 mm-es párazáró PE-fóliát kell kádszerûen lefektetni, a falakra is felhajtva. Ha toldani kell min. 20 cm átfedés szükséges, az átfedéseket ragassza össze! Ezt követõen a megfelelõ lépéshangszigetelõ habfólia lefektetése következik. A lépéshangszigetelõ anyagot nem szabad átfedéssel rakni!

5.) A paneleket ajánlott a fõ fényforráshoz viszonyítva hosszirányban párhuzamosan fektetni. A helységek között, ill. 8 m-nél szélesebb vagy 10 m-nél hosszabb felületeket meg kell osztani. A megosztott felületek között szintén 15 mm-es mûködési légrést kell kialakítani. Ezt a rést burkolatváltó profillal kell takarni. A profilt a bambusz parkettához rögzíteni tilos!

6.) A kezdõ sor szélességét úgy kell meghatározni, hogy a befejezõ sor szélessége minimum 5 cm legyen. Ha teljes szélességû panellel indulva a befejezõ sor szélessége 5 cm-nél kisebb, akkor az elsõ panelsor szélességébõl annyit vágjon le, hogy a befejezõ sor szélessége min. 5 cm legyen. A kiszámításnál figyelembe kell venni, hogy a faltól való távolságnak mindkét oldalon 15 mm-nek kell lennie. Az elsõ sor fektetését a szoba bal sarkából indulva, jobbra haladva kezdje el. Az elsõ sort a rövid oldali csapnál néhány csepp ragasztóval (PVAc-D3) kenje meg, majd összeillesztve a kezdõ sort állítsa egyenesbe, és ékekkel három oldalról rögzítse a falak közé úgy, hogy 15 mm-es légrés legyen a falak mentén. Ügyeljen arra, hogy asort befejezõ darab 30 cm-nél rövidebb ne legyen. Ennek érdekében, ha szükséges, akkor a kezdõ darabból vágjon vissza. Az elsõ sor utolsó paneljébõl leesõ darabbal kezdje a következõ sort. Mindig ügyeljen arra, hogy a panelsorok között a panelcsatlakozások min. 30 cm-rel elcsúsztatva legyenek. Ez biztosítja az úszópadló kellõ szilárdságát. A következõ sorok elsõ paneljeit kb. 30 fokos szögben illessze az elõzõ sor hornyába, majd hajtsa le a padlóra, a következõ panelt illessze szintén 30 fokos szögben az elõzõ sor hornyához, ütköztesse a balra esõ panel végével majd hajtsa le a padlóra. Így továbbhaladva parkettázza le a szobát. Fokozottan ügyeljen arra, hogy a szoba minden fixen álló elemétõl (falak, csövek, oszlopok, küszöbök, kandalló stb.) 15 mm-es légrést (dilatáció) biztosítson, hogy a bambuszparketta szabadon tudja követni a klimatikus viszonyok változását. Ezeket a réseket szegélyléccel vagy fémprofillal kell takarni. Ajtóborításoknál a borítás aljából vágjon le parketta vastagságnyit, és a parkettát csúsztassa a borítás alá.  

Padlófûtés (csak a 10mm és 15mm vastag rétegelt alkalmas)

Az aljzattal kapcsolatban több dolog is van, amire fontos figyelni: nedvességvizsgálatot, valamint egy jegyzõkönyv szerinti felfûtési vizsgálatot (5 fokonként) szükséges végezni. A bambusz parketta padlófûtés felett történõ fektetése esetén elõször párazáró fóliát, majd speciális, padlófûtéshez kifejlesztett alátétet kell kiteríteni. A padlófûtést a munkálatok elõtt ki kell kapcsolni, és a parkettának is normál szobahõmérsékletûnek kell lennie.
A padlófûtés hõmérséklete nem lehet magasabb 27 0C-nál.
Bemenõ legmagasabb vízhõmérséklet: 50 °C.
A bambusz parketta lefektetése után vissza lehet kapcsolni a padlófûtést. Az elsõ héten ne legyen a hõmérséklet 16-20 0C-nál magasabb, a következõ héten pedig már a fent leírtaknak megfelelõen lehet fûteni.

IV.)            Ápolás

A bambusz svédpadló is, mint minden padló, használat során természetes mértékben kopik, ezért rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Az asztalok és székek lábára ragasszon megfelelõ méretû filc alátétet. Érdes, nehéz tárgyak alá is helyezzen filc alátétet. Vigyázat: bármennyire is kemény a bambusz svédpadló, a tûsarkú cipõ nyomot hagyhat rajta! Tisztításhoz használjon porszívót vagy partvist, majd enyhén nedves, puha kendõt. Vigyázzunk arra, hogy a felület ne érintkezzen vízzel vagy vegyszerekkel, ha mégis, ügyeljünk arra, hogy azt minél rövidebb idõ alatt eltávolítsuk. Javasoljuk a felületkezelt bambusz svédpadló gondozására gyártottápolószerek használatát, melyek segítségével a padló megõrzi eredeti szépségét. Ezek használata esetén ügyeljünk arra, hogy a kívánt eredmény csak akkor érhetõ el, ha azt a gyártó által elõírt módon alkalmazzuk.Mi a laminált parketta?


részletekLaminált Parketta

Mi a valódi faparketta?


részletekValódi Faparketta

Mi a parafa parketta?


részletekParafa Parketta

Mi az ipari parketta?


részletekIpari Parketta
Laminált parketta | Szalagparketta | Furnérparketta | Parafaparketta | Bambusz Parketta (LOC) | Bambusz Parketta (csaphornyos) | Csaphornyos parketta | Kültéri Faburkolat | Svédpadló
Kereskedelem | Tanácsadás | Kiszállítás | Kivitelezés
 
cégünkrol | termékek | szolgáltatások | akciók | ÁSZF | kapcsolat