KÜLTÉRI BURKOLATOK

Kíváncsi, hogy néz ki a választott parketta lefektetve? Próbálja ki a VIRTUÁLIS PADLÓ STÚDIÓT!
részletek
 
 
 
 

Duna Parketta

1138, Budapest,
Váci út 168/F

Nyitvatartás:
H-P: 8.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

Telefon.:
+ 36 1 412 1729
Fax:
+36-1-412-1730

info@dunaparketta.hu

Fejlesztette:
Androvera Consulting Hungary
 

Mi a laminált parketta?

A laminált padlóburkolatok anyaga több mint 90%-ban fa. Ez azonban nem a hagyományos értelemben vett fűrészáru, hanem környezetbarát célapríték, amelyből nagyszilárdságú (850-890 kg/m3 fajsúlyú HDF) hordozólap készül. A hordozólap felszínén impregnált, UV-álló, színtartó dekorréteg, és az ezt védő, átlátszó, kopásálló, különlegesen kemény melamingyantás védőréteg van. A panelt hátoldalt ugyancsak melaminos balanszrétege teszi szendvicsszerkezetűvé és egyben formatartóvá, mivel e réteg szilárdsága azonos a fedőrétegével. Felépítéséből adódóan a laminált padlólapok vastagsága csupán 7-12mm, így vizes rendszerű padlófűtés esetén is alkalmazhatóak.

Miért előnyös?

Kisebb mértékben reagálnak a környezeti hatásokra, mint az élő fa. A színük és mintázatuk valósághű ugyan, de "mesterségesen" előállított és gyárilag ellenőrzött, jelentős árnyalati eltérésektől mentes. Beépítési magasságuk csekély, ami különösen felújítási munkáknál igen előnyös. A panelek illesztése nagy pontosságú, így nem keletkezhetnek az elemek között hézagok. A felületük rendkívül ellenálló, nem hagy nyomot rajtuk a cigarettaparázs, nem károsítják felületüket a háztartási oldószerek, kopórétegük nyomásálló

Jó, ha tudjuk!

A laminált padlólapok általában ragasztás nélkül lerakható Billenő Click rendszerben kaphatóak. Lerakásukhoz száraz, szilárd aljzat szükséges, amely lehet simított, aljzatkiegyenlített beton, vagy régi burkolat. Padlószőnyeg esetén a szőnyeget fel kell szedni, mert a porallergiára érzékenyek csak így vehetik elejét a porképződésnek. A szőnyegre fektetett padló ugyanis a szegélyek mentén továbbra is pumpálni fogja a port, mivel ingadozó vastagsága miatt megnő a padló használat közbeni mozgása. A laminált padló garancia ideje is változó; 7mm vastag laminált padlók esetén 15 év, 8mm, 10mm és 12mm vastag laminált padlóknál 30 év, amely életbe lépéséhez szükséges a szakkereskedésben átvett jótállási jegy.

Ez a garancia minden Kaindl laminált padlóra vonatkozik, melyeket normál igénybevétel mellett, a javasolt igénybevételi osztály szerint az MSZ-EN 685-ös szabvány szerint fektettek le, de nem vonatkozik a szokásostól eltérő, rendkívüli kémiai vagy mechanikai igénybevételnek kitett terhelés esetén. Ipari (közületi) felhasználás esetén a Kaindl laminált padlóburkolatok teljes kollekciójára a fenti garancia mértéke általánosan 5 év.

Ápolás

Mint minden padló, a laminált parketta is ápolást igényel. A padlólapok tartósságának érdekében rendszeres porszívózás szükséges. Ha a padló felülete enyhén szennyezett, nedves ruhával töröljük fel. A felmosórongyot azonban mellőzzük, mert ez túl sok vizet juttat a padló felületére, és a feltörléshez is csak az ajánlott tisztítószereket használjuk. Mivel a melaminos padlólapok felülete rendkívül ellenálló, padlóviasszal kezelni, lakkozni nem szabad. A laminált padlók felületét csiszolni tilos, mert ezzel  megsértjük a kopásálló védőréteget!

Ragasztás nélkül

Manapság a legtöbb laminált padló ragasztás nélkül fektethető le. Ez nemcsak a padló fektetését teszi gyorsabbá, hanem a padló egyszerűbb felszedésére is lehetőséget ad. A lefektetése csupán annyiban különbözik a ragasztós padlóburkolattól, hogy a ragasztás nélküli elemeket folyamatosan rakhatjuk le, a fektetés kezdőiránya pedig lényegtelen. Egymáshoz illesztésüket ráhúzással, vagy csúsztatással végezhetjük el.

HDF (High Density Fibreboard) nagytömörségű rostlemez

Farostokból előállított fa alapanyagú lemez. A HDF lapokat elsősorban lamináltpadlók hordozólemezeként alkalmazzák. A lapok nagyon homogén struktúrával és zárt felületekkel rendelkeznek. Ezért a HDF lapok közvetlenül kasírozhatók, elláthatóak nyomással, furnérral vagy akár lakkal is. Duzzadási magatartásukat tekintve felülmúlják a faforgácslapot.

Kopásállósági osztályok

Egy laminált padló koptató hatásokkal szembeni ellenállását kopásállósági osztályként adjuk meg (AC 3, AC 4, AC 5  EN 685 szabvány szerint).
Aktuális értékek:

 Kopásállósági osztály   AC 3   AC 4  AC 5
 Ütésállóság   IC 1   IC 2   IC 3
 IP értékek   IP31   IP32  IP33

A kopásállósági osztály megállapítása oly módon történik, hogy a vizsgálandó panelt egy vizsgálószerkezetre feszítik, majd dörzspapírral borított kerekeket (dörzskerekeket) helyeznek rá. A kopását minden 100. fordulat után megvizsgálják. A dörzskerekeken lévő dörzspapírt minden 200. fordulat után cserélik.
A kezdő kopáspont (IP) az a pont, melyen a dekornyomás kopása világos felismerhetőséggel először jelentkezik.

Padlófűtés

Nagy anyagtömörségük miatt a lamináltpadlók kiválóan alkalmasak melegvizes fűtéseken történő fektetéshez. A hő kiválóan átjut az anyagon - ezzel optimális hővezető képességet szavatolva. Minthogy a melegvizes padlófűtések esztrich-ágyban helyezkednek el, a lamináltpadló fektetése előtt fontos nedvességvizsgálatot, valamint egy jegyzőkönyv szerinti felfűtési vizsgálatot végezni. A lamináltpadló padlófűtés felett történő fektetése esetén először PE fóliát, majd speciális, padlófűtéshez kifejlesztett alátétet kell kiteríteni.

Tisztítás

Minthogy a szennyrészecskék csak nagyon nehezen képesek megtapadni a zárt és ellenállóképes laminált felületen, elegendő a padlót egy jól kicsavart nedves kendővel és egyszerű szappanalapú tisztítószerrel megtisztítani. A túl nedvesen (vízzel) végzett tisztítás a hordozólemez felduzzadásához vezethet. A laminált padlók tisztítószereinek megválasztásánál célszerű arra ügyelni, hogy ne tartalmazzanak viaszokat vagy olajokat. Az olajok és viaszok nem képesek - úgy mint a fafelületek esetében - behatolni a zárt laminált felületbe és ezért (kenődő) réteg formájában a laminált padlóra rakódnak. Az említett réteg miatt a lamináltpadló tisztítása során törlésfoltok és járás közben járásnyomok keletkeznek.

Mi a laminált parketta?


részletekLaminált Parketta

Mi a valódi faparketta?


részletekValódi Faparketta

Mi a parafa parketta?


részletekParafa Parketta

Mi az ipari parketta?


részletekIpari Parketta
Laminált parketta | Szalagparketta | Furnérparketta | Parafaparketta | Bambusz Parketta (LOC) | Bambusz Parketta (csaphornyos) | Csaphornyos parketta | Kültéri Faburkolat | Svédpadló
Kereskedelem | Tanácsadás | Kiszállítás | Kivitelezés
 
cégünkrol | termékek | szolgáltatások | akciók | ÁSZF | kapcsolat