ÁPOLÁSI ÚTMUTATÓ – MEFO VINYLPADLÓ

Megelőző intézkedések:

Közületi felhasználás esetén megfelelő méretű textil szennyfogó zónák (4-6 méter hosszban) kialakítása akár 80%-ban csökkentheti a szennyeződések behordását a vinylpadló felületére, így a burkolat használati értéke és a tisztítási költségek is jelentősen befolyásolhatók. A vinylburkolatok rendszeres időközönként tisztítandók úgy, hogy a tisztítás módja és intenzitása megfeleljen az igénybevételnek és a frekventáltságnak. Az építkezés során keletkező por, homok és hasonló nem tapadó szennyeződések a felületről folyamatosan sepréssel és porszívózással távolítandók el. Belsőépítészeti munkák megkezdése előtt a már lefektetett vinylpadlót takarással kell óvni a szennyeződésektől.

Fektetés utáni első tisztítás:

Először a nem tapadó szennyeződéseket (por stb.) kell eltávolítani sepréssel és porszívózással. Ezt követően a tapadó szennyeződéseket kell eltávolítani semleges tisztítószerre. Utolsó lépésként tiszta vizes felmosást (alaposan kicsavart felmosófejjel, ködnedvesen) kell végezni a felületen.

Rendszeres, általános tisztítás:

A vinylpadlókat naponta vagy a szennyezettségtől függő rendszerességgel tisztítani szükséges. Nem tapadó szennyeződéseket sepréssel, porszívózással, vagy ködnedves felmosással távolítsuk el a felületről. A nedves felmosáshoz alkalmazható impregnált mikrószálas törlőkendő vagy felmosó mop. A tisztítószer túladagolását kerülni kell, mindig betartandó a tisztítószer gyártójának előírásai. Tisztítószeres felmosást követően mindig végezzünk tiszta vizes felmosást a tisztítási folyamat befejezéseként. A felületre mechanikus úton rátapadt szennyeződéseket (cipőtalp nyoma, görgőnyomok stb.) gépi tisztítással puha, vörös színű tisztítófej alkalmazásával végezzük.

Foltok eltávolítása:

Minden foltképző és agresszív anyagot a felületről haladéktalanul el kell távolítani. Mielőtt a foltokat tisztítószerrel vagy folteltávolítóval kezelnénk, feltétlenül végezzünk a tisztítószerrel vagy folteltávolítóval próbatisztítást nem feltűnő helyen vagy egy maradék vinylpadlón, annak érdekében, hogy biztosak legyünk abban, hogy az alkalmazni kívánt szer nem okoz-e elváltozást a vinylpadlón.

Klimatikus viszonyok:

A helység klimatikus viszonya nagyban befolyásolja az ember közérzetét, amely több tényezőtől függ. Ez vonatkozik a padlójának az értékmegőrzőséhez is ezért ügyeljen az egészséges klímára, amely 20-22 °C 45-60% páratartalom. Ajánlott egy párásító használata, ha a relatív páratartalom tartósan alacsony lenne (fűtési időszak), ugyanis azok a padlóburkolatok, amik nagyrészben természetes anyagokból épülnek és nem kapcsolódnak szorosan a fogadóaljzathoz ez méretbeli és formabéli változást okozhat.

Általános információk:

A vinylpadló beépítését követően, az építkezés befejezéséig a padlóburkolatot megfelelő minőségű takarással kell védeni az esetleges sérülések elkerülése érdekében. Berendezési tárgyak alatt meg kell akadályozni a nedvesség felgyülemlését. Szék-, asztal- és bútorlábakat megfelelő minőségű filcalátéttel kell ellátni. Alapvetően a filcalátét világos színű, és emissziómentes legyen. Alkalmazzon kizárólag megfelelő görgővel ellátott irodaszéket vagy bútort (EN12529 W típus lágy). A filcalátétek és bútorgörgők rendszeres időközönként ellenőrzésre szorulnak. A bútorlábak és alátétek teljes felületükön feküdjenek fel a padlóburkolatra és az éleik legyenek lekerekítve. Fém alátétet nem javasoljunk, mert az esetleges korrózió foltosodáshoz vezethet. Virágedények, kaspók, terrakotta virágtartók az elasztikus vinylpadlón elszíneződéseket okozhatnak, ezért mindig megfelelő alátétet alkalmazzanak. Színes gumi, kaucsuk, vagy műanyag görgők és kerekek, autógumi, kerékpárgumi, szállítóeszközök kerekei vagy hasonló színes anyagok az elasztikus burkolatban elszíneződéseket okozhatnak. Használjon mindenképpen világos színű, emissziómentes alátéteket, kerekeket, görgőket. Alapvetően a színes kemikáliák és már színezett anyagok használata kerülendő, esetleges érintettség esetén haladéktalanul a felületről eltávolítandó. A padlóburkolatok csúszóssága és a lépésbiztonság alapvetően a felületre behordott szennyeződések mennyiségétől, a takarítás gyakoriságától és az alkalmazott tisztítószer minőségétől függ. Alkalmazzon mindig azonos gyártó által előállított egymással kompatibilis tisztítószert. Súrolószer, szanitertisztító, savak, erős oldószerek a vinylpadló károsodásához vezetnek. Minden Mefo padlóburkolat nagyon magas fényállósággal, színtartóssággal rendelkezik. Ezt független vizsgáló intézetek ellenőrzik és dokumentálják a nemzetközi normáknak megfelelően. Ennek ellenére erős UV-fényhatásnak kitett helyeken fakulás ill. színelváltozás tartósan nem zárható ki. Megfelelően méretezett árnyékolással megelőzhető vagy minimalizálható a fakulás vagy színelváltozás. Színezett seb- és bőrfertőtlenítőszer, hajfesték vagy peroxid tartalmú szőkítőszerek szintén irreverzibilis elszíneződéseket okozhatnak. Kemikáliák, színező anyagok vagy élelmiszerek használata során felmerülő bizonytalanság esetén egy nem szembetűnő helyen vagy egy maradék vinylpadlón próbát kell végezni.

Megsemmisítés:

Lakossági: normál vegyes háztartási hulladékkal

Közületi: AVV 170203 szerint