KÜLTÉRI BURKOLATOK

Kíváncsi, hogy néz ki a választott parketta lefektetve? Próbálja ki a VIRTUÁLIS PADLÓ STÚDIÓT!
részletek
 
 
 
 

Duna Parketta

1138, Budapest,
Váci út 168/F

Nyitvatartás:
H-P: 8.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

Ünnepi zárvatartás:

2018.03.30. - 2018.04.02. ZÁRVA

Telefon.:
+ 36 1 412 1729
Fax:
+36-1-412-1730

info@dunaparketta.hu

Fejlesztette:
Androvera Consulting Hungary
 
  Lerakási útmutató: Furnérparketta 

I.) Elõkészület

Akklimatizáljuk a parkettát. A bontatlan csomagokat lerakás elõtt kb. 48-72 órán keresztül kell tárolni a burkolandó helyiségben (téli időszakban hosszabb akklimatizálási idő szükséges, ennek meghatározása a helyi körülményektől nagymértékben függ).

A szoba hõmérsékletének minimum 18-22 ºC-nak, a maximális páratartalomnak pedig 50-60 %-nak kell lennie, legalább 15°C a fogadó aljzat hőmérséklete

A kicsomagolást követõen minden egyes panelt ellenõrizni kell! A munka során a paneleket szemrevételezéssel ellenőrizni szükséges, annak érdekében, hogy az esetlegesen hibás paneleket ne fektessük le. Hibás panelek bedolgozására nem vonatkozik a garancia!
Ha a kicsomagolás során kiderül, hogy a csomagban több sérült darab van, kompletten, csomaggal együtt kell azt visszahozni.

II.) Hasznos

A parkettázást általában a fény fõ beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg. Amennyiben az adott helyiség hosszában 8 m-t, szélességében 8 m-t meghaladja, úgy dilatációt kell beiktatni. A megosztott felületek között 12 mm-es működési légrést kell kialakítani.

III.) Szükséges

A furnér parkettát lehet úsztatva tenni vagy a fogadó aljzatra ragasztani. Nem érintkezhet a fallal, ajtókerettel, küszöbbel, beépített szekrénnyel, fûtéscsövekkel, oszlopokkal, egyéb burkolatokkal stb., hanem 12 mm hézagot/dilatációt kell hagyni.

A furnér padló lefektetéséhez a szükséges eszközök:

kézi vagy gépi fûrész
ékek (a diletációs hézag tartásához)
ütõfa
behúzó vas
kalapács

D3-as vízálló ragasztó

IV.) Aljzat, alátétek

A furnér padlót többféle aljzatra - mint például beton, PVC, faparketta, kerámia - is le lehet fektetni. (Szõnyegpadlóra egészségügyi okok miatt nem szabad.)

Gondoskodni kell arról, hogy a padlóalap tiszta, száraz (kevesebb, mint 2 %-os nedvességtartalom) és egyenletes (kevesebb, mint 3 mm/m2 szintkülönbség) legyen. Amennyiben az aljzat egyenetlensége nem megfelelõ, használjon aljzatkiegyenlítõt! Önterül aljzatkiegyenlít alkalmazásakor min. 10 napos várakozási időt be kell tartani, és a maradék nedvességtartalom tekintetében CM-mérés szükséges. (max. érték 2 CM%)

Bármilyen beton vagy kerámia padló esetén párazáró réteget kell alkalmazni (párazáró PE-fólia 0,2mm vastag). A párazáró PE-fóliát 20 cm-es átfedéssel és rögzítõ szalaggal összeragasztva kell lehelyezni, a falra fel kell hajtani (kb. 4 cm).

Erre tesszük rá a minimum 53 kg/m3 sűrűségű XPS (extrudált polisztirolhab) lépés- és kopogászaj csökkentő alátét lemezt (2mm, 3mm vagy  5mm vastag), Ezeket egymás mellé illesztve fektessük le, ugyanabba az irányba, mint a furnér parkettát.

Padlófûtés esetén speciális alátétet (2 mm vastag) helyezzünk le.

Az alátéteket a toldásoknál ragasztószalaggal szétcsúszás ellen biztosítani szükséges.

V.) Lerakás

Minimum 4 dobozból kell egyszerre dolgozni fektetéskor, a paneleket keverve, az egységes hatás elérése érdekében.

Az elsõ panelt a 12mm-es dilatációs hézag megtartásával kell letenni. A következõ panelsoroknál ügyelni kell arra, hogy 65 cm-es eltolással (fontos a stabilitás miatt) illesszük a lamellákat egymáshoz. A levágott utolsó darabbal tudjuk kezdeni a következõ sort. Mivel 4 oldali klikkes a furnér parketta, így egyszerû mozdulattal tudjuk összepattintani. Kb. 30 fokos szöggel illesszük egymásba a paneleket, majd lehajtjuk. Ügyelni kell arra, hogy a dilatációt a helyiség minden oldalán betartsuk és kiékeljük. A kezdő sor szélességét úgy kell meghatározni, hogy a befejező sor szélessége minimum 5 cm legyen.

Általában 5% ráhagyással kell megvásárolni a furnér  padlót, mivel az utolsó sort hosszanti irányban le kell vágni, valamint az esetlegesen felmerülõ egyéb leesõ részeket (az adott helyiség tagoltságától függõen) bele kell kalkulálni.

Miután az utolsó panelt is letettük, az ékeket el kell távolítani.

A szegélylécek a hézagot elfedik.

A szegélylécek rögzítése ragasztással, vagy clips (felfogató kapocs) segítségével történik. A kapcsokat kb. 50 cm távolságban a falra dübelezzük, majd a lécet egyszerûen rápattintjuk. A clips illesztésnek köszönhetõen a lécet többször is probléma és sérülés nélkül a falra szerelhetjük és leszerelhetjük (pl. a fal tapétázása vagy festése alkalmával).

A szegélyléceket a külsõ, belsõ sarkoknál gérbe vágjuk, vagy sarokelemekkel oldjuk meg. Szükség esetén kaphatóak jobb-, bal oldali szegélyléc végzárók.

Küszöböknél, bejárati ajtóknál, teraszajtóknál, stb. szükséges a dilatációs hézagot elfedni.

Ezt U alakú profillal tehetjük meg, amely küszöb-, záró-, illetve indítóprofilként használható.

A burkolatváltás két burkolat között azonos szint esetén T alakú profillal történik. A profilt a furnér padlóhoz rögzíteni tilos!

Amennyiben két burkolat között szintkülönbség van, meg kell mérni, hogy hány mm a különbség és annak alapján kell a profilt megvásárolni.

A profilokat ragasztással vagy lefúrással lehet rögzíteni.

Padlófûtés esetén kerülni kell a lefúrható profilokat, mivel az aljzatban futó csövek sérülhetnek.

A lépcsõket is lehet burkolni furnér padlóval. Az éleknél lépcsõ-élvédõ profilt használunk.

Parkettázás után a burkolat azonnal használatba vehetõ!

VI.) Padlófûtés

Mindegyik furnér padlónk alkalmazható vizes rendszerű padlófûtés esetén. A furnér parketta csak vizes rendszerû padlófûtéshez használható!

Az aljzattal kapcsolatban több dolog is van, amire fontos figyelni: nedvességvizsgálatot, valamint egy jegyzõkönyv szerinti felfûtési vizsgálatot (5 fokonként) szükséges végezni. A furnér padló padlófûtés felett történõ fektetése esetén elõször párazáró fóliát, majd speciális, padlófûtéshez kifejlesztett alátétet kell kiteríteni. A padlófûtést a munkálatok elõtt ki kell kapcsolni, és a padlónak is normál szobahõmérsékletûnek kell lennie.

Padlófűtés esetén a betonaljzat nedvességtartalma kevesebb, mint 1,8 %-os.

A padlófûtés hõmérséklete nem lehet magasabb 28  °C-nál.

Bemenõ legmagasabb vízhõmérséklet: 50 °C.

A furnér parketta lefektetése után vissza lehet kapcsolni a padlófûtést. Az elsõ héten ne legyen a hõmérséklet 16-20  °C-nál magasabb, a következõ héten pedig már a fent leírtaknak megfelelõen lehet fûteni.

 Mi a laminált parketta?


részletekLaminált Parketta

Mi a valódi faparketta?


részletekValódi Faparketta

Mi a parafa parketta?


részletekParafa Parketta

Mi az ipari parketta?


részletekIpari Parketta
Laminált parketta | Szalagparketta | Furnérparketta | Parafaparketta | Bambusz Parketta (LOC) | Bambusz Parketta (csaphornyos) | Csaphornyos parketta | Kültéri Faburkolat | Svédpadló
Kereskedelem | Tanácsadás | Kiszállítás | Kivitelezés
 
cégünkrol | termékek | szolgáltatások | akciók | ÁSZF | kapcsolat